Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 6. 2022,
22.14

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Natisni članek

denar digitalizacija Emilija Stojmenova Duh

Torek, 21. 6. 2022, 22.14

1 leto, 10 mesecev

Stojmenova Duh pod drobnogledom. Neuradno: gre za sum odtekanja evropskega denarja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Emilija Stojmenova Duh | Emilija Stojmenova Duh je po volitvah izstopila iz stranke SD in postala ministrica za digitalno preobrazbo iz kvote stranke Gibanje Svoboda. | Foto STA

Emilija Stojmenova Duh je po volitvah izstopila iz stranke SD in postala ministrica za digitalno preobrazbo iz kvote stranke Gibanje Svoboda.

Foto: STA

Zavod Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIHS), ki ga je v letih 2018 in 2019 vodila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, nam je potrdil, da preiskuje nepravilnosti v času njenega vodenja. Po naših informacijah Emilijo Stojmenovo Duh med drugim sumijo, da naj bi projekte in evropski denar, ki so na razpisih pripadli DIHS, prenesla na projekt 4P DIH, ki je potekal v okviru ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, na kateri je predavala in tudi vodila omenjeni projekt. Ministrica, ki naj bi bila zaradi domnevnih nepravilnosti s položaja direktorice zavoda tudi razrešena, vse očitke zanika. Po objavi članka so nam iz njenega kabineta sporočili, da ni bila razrešena s položaja direktorice zavoda, temveč da je odstopila sama.

Novice Šef NLB Blaž Brodnjak: Koalicijska pogodba je nerealna, a izrazito me skrbi nekaj drugega

"V zvezi z vašimi vprašanji pojasnjujemo, da je ugotavljanje morebitnih nepravilnosti v teku in jih do zaključka zaradi interesov revizije poslovanja zavoda ne moremo razkriti in/ali komentirati. O rezultatih in morebitnih odgovornostih ter sproženih nadaljnjih postopkih bomo obveščali javnost po zaključku preiskave," so nam sporočili iz DIHS, ki ga je leta 2018 ustanovila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

Preiskujejo oškodovanje zavoda

Po naših informacijah preiskujejo sume, da je bil zavod v času njenega direktorovanja upravičen do evropskega denarja iz naslova sodelovanja v projektnih partnerstvih, ki pa ga ni dobil, ker naj bi Stojmenova Duh sredstva preusmerila na druge pravne subjekte in s tem oškodovala zavod.

"Ne drži. Zavod je dobil ves denar, do katerega je bil upravičen, in zato tudi izvajal projekte, za katere so bila pridobljena sredstva namenjena. V oktobru 2019 je v odvetniški pisarni po izbiri ustanovitelja GZS potekala primopredaja poslov, na kateri so bili prisotni pravni zastopniki obeh strani. Vse to je ustrezno zabeleženo v primopredajnem poročilu," nam je v zvezi s tem pojasnila Stojmenova Duh.

Konkretno naj bi šlo za prenos projektov in sredstev, ki jih je DIHS prejel na razpisih, na projekt 4PDIH, ki je nastal v okviru ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, na kateri je Stojmenova Duh predavala in tudi vodila omenjeni projekt. Prekanaliziranih naj bi bilo več sto tisoč evrov. Na vprašanje o tem nam je odgovorila:

"Ne drži. Takšen projekt, pri katerem se je prijavil DIHS in bi bil prenesen na 4PDIH, ne obstaja. Vse to je možno preveriti tudi na Evropski komisiji, saj zamenjava partnerjev zahteva dodaten postopek." 

Jani Prednik
Novice Jani Prednik o potezi Fajonove: Jasno lahko odgovorim, da tega ne bi storil #video

Izgubljena, poškodovana in neurejena dokumentacija

Prav tako so po neuradnih informacijah bistveni deli dokumentacije o poslovanju zavoda v času Emilije Stojmenove Duh izgubljeni, poškodovani ali neurejeni. Tudi te očitke Stojmenova Duh zanika. "Ne drži. Do vseh dokumentov so imeli dostop zaposleni, ki so še naprej ostali na zavodu, poleg tega sem bila vedno na voljo, tako vršilcu dolžnosti direktorja Alešu Juvančiču kot direktorici Katji Mohar Bastar," je zapisala.

Na vprašanje, ali so bili zaradi domnevnih nepravilnosti zoper njo sproženi kakršnikoli postopki, nam je odgovorila, da niti ona niti njena odvetnica nista obveščeni o tem, da bi bili zoper njo sproženi kakršnikoli postopki v zvezi s to zadevo.

Po objavi članka so nam iz kabineta ministrice sporočili, da je Emilija Stojmenova Duh podala odstopno izjavo s položaja direktorice zavoda ter da ni bila razrešena zaradi nepravilnosti. Njeno odstopno izjavo, ki so nam jo poslali, spodaj objavljamo v celoti:
 

From: "Stojmenova, Emilija" <Emilija.Stojmenova@fe.uni-lj.si>Date: 14 October 2019 at 10:58:32 CESTSubject: DIH Slovenije: Odstop v.d. direktorice

 Ljubljana, 14. 10. 2019 

Spoštovani,

spodaj podpisana, dr. Emilija Stojmenova Duh, odstopam s položaja v.d. direktorice Zavoda Digitalno Inovacijsko Stičišče Slovenije. Odpoved ne dajem zaradi osebnih razlogov, temveč zaradi nezmoznosti delovanja v danih okoliščinah. V drugačnih razmerah bi z veseljem ostala do konca mandata 23.09.2023, v skladu s pogodbo o zaposlitvi. Zavod DIH Slovenije sem vodila z veseljem, vestno in odgovorno. V letu preden je bil zavod ustanovljen, kot tudi v času, ko sem zavod vodila, smo z ekipo in določenimi strateškimi partnerji, naredili izjemno delo. Uspelo nam je:

·      Pripraviti idejo in podroben koncept delovanja nacionalnega inovacijskega stičišča
·      Se umestiti v mednarodni prostor in postati eno od potrjenih DIH na Evropski Komisiji v mreži DIH v 13 članic.
·      Izpolniti vse pogoje in se vpisati v DIH katalog, ki ga vodi Joint Research Center
·      Ustanoviti zasebni zavod
·      Pripraviti uspešno prijavo na JR DIGITALIZACIJA
·      Pridobiti najboljše kadre in zgraditi močno ekipo zaposlenih
·      Pripraviti in sproti obnavljati kataloge strokovnjakov in usposabljanj na temo digitalne transformacije
·      Pripraviti smernice za izdelavo digitalne strategije, spletne strani, rezervacijske platforme, in načrtov za kibernetsko varnost
·      Koordinirati ocenjevalce za pridobitev mnenj in oceno rezultatov pri ukrepu vavčer
·      Postati eden najbolj prepoznanih DIH v Evropi, ki je bil redno povabljen s strani Evropske Komisije na dogodke za digitalizacijo
·      Organizirati številne dogodke po Sloveniji za podjetja, kjer smo predstavljali možnosti za pridobitev sredstev za digitalno transformacijo
·      Se pojavljati v vseh medijih in osveščati o pomenu digitalizacije
·      Se povezati s številnimi organizacijami, tako v gospodarstvu, kot tudi v ostalih sektorjih in sodelovati pri številnih projektih in dogodkih
·      Pridobiti nova sredstva (Google, US Embassy) za izvedbo projektov za digitalizacijo družbe

Pri vsem tem smo imeli veliko podporo s strani točno določenih partnerjev –TECOS, UL, TPL in Lesarski Grozd. Sočasno so določeni partnerji na GZS večino časa iskali napake in postavljali ovire, ki so onemogočali delovanje zavoda, medtem, ko jih rezultati niso zanimali. Med ovire bi naštela: zamude pri vzpostavljanju organov zavoda (Svet in Programski odbor), zamude pri pripravi ključnih dokumentov (Statut in Akt), oviranje pri pridobitvi prostorov za delovanje Zavoda, skrivanje informacij in izključevanje iz sestankov,  ter nepripravljenost za pomoč pri pridobivanju financ za predfinanciranje aktivnosti.

Žal mi je tudi, da je ustanovitelj »pozabil«, da Zavod DIH ni bil ustanovljen s strani enega samega partnerja, ampak je šlo za strateško partnerstvo, ki bi moralo temeljiti na zaupanju in »gentelmen agreement«, kar je bilo kmalu po pridobitvi večjega financiranja pozabljeno. Iskrena hvala vsem strateškim partnerjem in ekipi, ki je nesebično dajala vse od sebe, da bi ta Zavod postal zgodba o uspehu, da bi pokazal, da tudi v Sloveniji znamo in zmoremo stopiti skupaj ter narediti nekaj konkretnega, in ne samo izpoljevati projektne časovnice. To je bil tudi edini razlog, zakaj sem se začela s to zgodbo na začetku ukvarjati in kasneje tudi prevzela vodenje. 

Na zadnjem sestanku med Svetom Zavoda in MGRT je bilo izpostavljeno, kako pomemben je trener pri zmagah ekipe. Povsem drži, kot tudi drži to, kar smo doživeli v prejšnjem tednu z nogometno reprezentanco Republike Slovenije. Tudi z najboljšim trenerjem in odličnimi posamezniki, če ekipa (v tem primeru: ustanovitelj in strateški partnerji) nima srčnosti, borbenosti, znanja in skupnega cilja, je neuspeh neizbežen. 

Vse dobro,

Dr. Emilija Stojmenova Duh

Ne spreglejte