SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Število obolelih za klopnim meningoencefalitisom se povečuje

3

termometer

Letos opažajo povečano število obolelih za klopnim meningoencefalitisom, zato strokovnjaki opozarjajo na pravočasno zaščito s cepljenjem.

Slovenija po obolevnosti spada v sam vrh evropskih držav. Glede na sliko razširjenosti bolezni se lahko primerja z Avstrijo, le da je tam cepljenih 80 odstotkov prebivalstva, v Sloveniji pa zgolj 12 odstotkov.

Resna bolezen, ki se prenaša z ugrizom okuženega klopa Klopni meningoencefalitis je resna bolezen, ki se prenaša z ugrizom okuženega klopa in povzroča virusno bolezen osrednjega živčevja, so v sporočilu za javnost zapisali na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Prvi znaki bolezni so podobni gripi Bolezni so najbolj izpostavljeni ljudje, ki živijo na ogroženih območjih oziroma se veliko zadržujejo v naravi. Prvi znaki bolezni so podobni gripi in se pojavijo od sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavijo utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, pozneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Najbolj ogroženi so na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS je pogostost bolezni v Sloveniji za leto 2011 znašala 12 na 100.000 prebivalcev. Leta 2011 je bilo prijavljenih 247 obolelih za klopnim meningoencefalitisom, kar je več kot leta 2010, ko je bilo prijavljenih 166 primerov obolelih. Najbolj ogroženi so na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji.

Za učinkovito zaščito je nujno prejetje treh odmerkov cepiva Zaradi visoke verjetnosti okužbe s klopnim meningoencefalitisom v Sloveniji strokovnjaki priporočajo cepljenje vsem osebam od enega leta starosti dalje. Za učinkovito zaščito je nujno prejetje treh odmerkov cepiva, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez od šest do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, pozneje pa na pet let, da se ohrani ustrezna raven zaščite.

Posamezniki se lahko odločijo tudi za hitro shemo cepljenja, kjer drugi odmerek sledi prvemu v 14 dneh, tretji odmerek pa sledi drugemu v od petih do 12 mesecih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin