Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2022,
21.55

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

40

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Tatjana Bobnar policija meja

Torek, 9. 8. 2022, 21.55

1 leto, 8 mesecev

Število nezakonitih migracij strmo navzgor, vzrok problemov tudi Srbija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

40

Policija | Na policiji pričakujejo, da se bo rast števila nezakonitih prehodov meje nadaljevala. | Foto Slovenska policija

Na policiji pričakujejo, da se bo rast števila nezakonitih prehodov meje nadaljevala.

Foto: Slovenska policija

Trend števila ilegalnih prehodov meje strmo narašča, kažejo zadnji podatki sektorja mejne policije. Do 31. julija letos so tako slovenski policisti obravnavali 8.212 ilegalnih prehodov državne meje. Za primerjavo, v enakem obdobju lani so obravnavali 4.552 ilegalnih prehodov. V poročilu so med drugim opozorili tudi na problematiko zlorab ugodnega vizumskega režima vstopa v Srbijo, od koder ilegalni migranti nadaljujejo pot proti državam srednje Evrope. Ob nestrinjanju s politiko, s katero se je reševanja migrantske problematike lotila nova vlada, je predsednik SDS Janez Janša na Twitterju napovedal interpelacijo zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar. 

V obdobju od 1. januarja do 31. julija 2022 so policisti obravnavali 8.212 ilegalnih prehodov državne meje. Največ je bilo državljanov Afganistana, sledijo državljani Bangladeša in Pakistana. 

Medtem ko število nezakonitih migracij močno narašča, pa se je vlada Roberta Goloba na obljubljen način lotila reševanja vprašanja migracij. Slovenska vojska je namreč v mesecu juliju začela odstranjevanje žice na južni meji. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je dejala, da je to ena od prednostnih nalog nove vlade.

Predsednik SDS Janez Janša je zaradi nestrinjanja s potezami ministrice napovedal njeno interpelacijo. To bi torej lahko bila prva interpelacija v tej vladi. 

Oglasil pa se je tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar.

ograja
Novice Število nezakonitih migracij močno narašča, na meji pa odstranjujejo žico

Zlorabe brezvizumskega režima vstopa v Srbijo predstavljajo problem

"Pojavljajo se tudi državljani držav, s katerimi lani skoraj nismo imeli opraviti, kot so recimo Indija, Nepal, Kuba, Burundi. Del problematike pripisujemo zlorabam ugodnega vizumskega režima vstopa v Srbijo, od koder ilegalni migranti nadaljujejo pot proti državam srednje Evrope," so zapisali v poročilu sektorja obmejne policije. 

V spodnji grafiki si lahko ogledate primerjavo, koliko ilegalnih prehodov so obravnavali v zadnjih dveh letih in za katere državljane je šlo. 

Ilegalne migracije | Foto: Slovenska policija Foto: Slovenska policija

Največ ilegalnih prehodov obravnava PU Koper, in sicer skoraj polovico vseh. Z opaznim povečanjem števila glede na enako lansko obdobje sledi PU Novo mesto z deležem slabe tretjine. Glavne poti nedovoljenih migracij tako potekajo proti tema dvema deloma Slovenije. 

Letošnje leto se je začelo z večjim številom od lanskega leta, strm porast števila ilegalnih migrantov je viden z mesecem marcem. Na policiji so ob tem zapisali, da pričakujejo nadaljevanje porasta števila nezakonitih prehodov meje.

Graf | Foto: Slovenska policija Foto: Slovenska policija

Prošenj za mednarodno zaščito vsako leto več

Število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, je skoraj štirikrat večje. Obravnavali so 7.196 izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito, kar predstavlja kar 87,6 odstotka odkritih ilegalnih migrantov. Lani so jih v enakem obdobju obravnavali 1.857.

Povečanje števila je zabeleženo pri vseh državljanstvih, najbolj pri afganistanskih. Obravnavali so tudi 6.443 vlog za začasno zaščito, od katerih jih je bilo 6.380 sprejetih od državljanov Ukrajine.

Mednarodna zaščita | Foto: Slovenska policija Foto: Slovenska policija

Med drugim so policisti v notranjosti države oziroma pri izstopu na zunanji meji letos ugotovili 835, lani v enakem časovnem obdobju pa 516 kršitev, ko so tujci na notranjih mejah v Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listin ali brez potrebnih dovoljenj. 

Zaradi neizpolnjevanja pogojev za vstop v Slovenijo oziroma v druge države članice Evropske unije so skupaj zavrnili 2.588 državljanov tretjih držav, kar je manj kot pred letom dni, ko se je številka ustavila pri 2.700. Število se je tako zmanjšalo za štiri odstotke. 

Zaradi nedovoljenega prebivanja na območju Slovenije ali drugih držav članic Evropske unije so policisti obravnavali skupaj 2.649 tujcev. V lanskem enakem obdobju so jih obravnavali 3.543.

Ne spreglejte