Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 5. 2021,
16.57

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

149

Natisni članek

Igor Zorčič

Petek, 28. 5. 2021, 16.57

2 leti, 11 mesecev

Igor Zorčič ostaja predsednik državnega zbora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

149

Igor Zorčič | Foto STA

Foto: STA

Poslanke in poslanci so danes na izredni seji razpravljali o predlogu za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. To točko je na dnevni red uvrstil sam. Razpravi je sledilo tajno glasovanje, za razrešitev je glasovalo 45 poslancev, dve glasovnici sta bili neveljavni.

Glasovanje je bilo tajno, poslanci LMŠ, SD, Levice in nepovezanih poslancev se glasovanja niso udeležili. 

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je po že drugem neuspešnem poskusu razrešitve predsednika DZ Igorja Zorčiča povedal, da bo treba poskusiti tretjič. Očitno beseda, ki jo nekdo da, ne zadostuje, je ugotavljal ob tem, da jim je ponovno zmanjkal en glas. Po njegovem mnenju zaradi tega trenutno nismo bliže predčasnim volitvam in tudi DZ ni blokiran.

Po njegovih besedah še vedno obstaja tudi scenarij, da bi se v DZ z mesta gospodarskega ministra vrnil prvak SMC Zdravko Počivalšek in tako zagotovil 46 glas.

A Krivec ocenjuje, da zaradi današnje odločitve trenutno niti nismo korak bližje predčasnim volitvam. Morebitna vezava zaupnice predsednika vlade Janeza Janše na tretji poskus zamenjave Zorčiča je po besedah Krivca v Janševi pristojnosti. Tudi ta možnost obstaja, je ocenil. Dodal je, da se zaupnico namreč lahko veže na vsako glasovanje v DZ.

Igor Zorčič
Novice Zorčič: Če bo zbranih 46 glasov za mojo zamenjavo, imamo novo koalicijo
Peter Jančič
Mnenja Užaljeni Veselinovič, mrtvi Meško in diskriminirani Zorčič

Zorčič: Najboljša možnost so predčasne volitve

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je v prvem odzivu po prestanem glasovanju o razrešitvi povedal, da bi bile predčasne volitve najboljša možnost. Dodal je, da bi bilo dobro, da se volitve zgodijo, saj Slovenijo v Bruslju in po Evropi gledajo kot zelo čudno državo. Sam pa težko špekulira, ali so predčasne volitve po tem glasovanju kaj bližje.

O glasovanju o njegovi razrešitvi je dejal, da "bi se koalicija morala obnašati malo bolj državotvorno. Vsi ti poskusi namreč govorijo proti temu, za kar naj bi se koalicija zavzemala, to je za stabilnost pred predsedovanjem Svetu EU". Ob tem je pozdravil glasovanje dveh poslancev, ki sta oddala neveljavni glasovnici, in se po njegovih besedah vzdržala pritiskov, ki so jih deležni koalicijski poslanci. Dodal je, da je DZ dokazal, da je suverena institucija.

Opozicija poziva na volitve

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP ocenjujejo, da je današnji že drugi spodleteli poskus zamenjave predsednika DZ Igorja Zorčiča pokazatelj, da vlada Janeza Janše v DZ nima absolutne večine. Glasovanje, ki je sovpadalo z začetkom protivladnih protestov, so označile za poraz oziroma nezaupnico vladi in ponovno pozvale na predčasne volitve.

Drugi poskus menjave 

Kolegij predsednika DZ je v ponedeljek soglašal z uvrstitvijo mandatno-volilnih zadev na dnevni red izredne seje, ki se je začela v sredo. Poslanci na njej obravnavajo zadeve, ki so bile sicer predvidene za majsko redno zasedanje, a so dnevni red zavrnili.

Za Zorčičevo razrešitev bi bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Pri prvem poskusu je koaliciji spodletelo, za razrešitev je na tajnem glasovanju in ob obstrukciji večjega dela opozicije zmanjkal en glas. 

Igor Zorčič
Novice O ustavni obtožbi Janše predvidoma v sredo, v petek morda o razrešitvi Zorčiča
LMŠ
Novice Zorčič in vodje poslanskih skupin sprejeli dogovor: prihodnji teden izredni seji DZ
Ne spreglejte