Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2014,
14.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boris Štefanec KPK

Torek, 11. 3. 2014, 14.36

6 let, 7 mesecev

Štefanec ne namerava odstopiti, njegova namestnika to storila (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novoimenovana namestnika predsednika KPK sta podala odstopni izjavi, medtem pa novi predsednik KPK Boris Štefanec še vedno vtraja: "Trdno verjamem, da bom lahko delal to, za kar sem bil imenovan."

Predsednik Borut Pahor je prejel odstopni izjavi obeh novoimenovanih namestnikov predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), Darka Stareta in Jurija Fermeta. O tem je predsednik republike obvestil novoimenovanega predsednika KPK Borisa Štefaneca in se z njim pogovarjal o novonastalih okoliščinah, ki zelo močno otežujejo uspešno in verodostojno delo KPK. Predsednik je Štefaneca prosil, naj te okoliščine tudi sam temeljito presodi in oceni, ali še obstajajo možnosti za njegovo uspešno delo in za uspešno delo komisije.

Ferme je v svoji odstopni izjavi zapisal, da so razlogi za to, da ne bo nastopil dela, za katerega je bil imenovan "okoliščine, ki so po imenovanju Komisije za preprečevanje korupcije v javnosti dobile tako vsebino, ki ni dobra popotnica uresničevanju nalog, ki bi bile pred mano kot članom novega senata" KPK.

Celotno odstopno izjavo Jurija Fermeta si lahko preberete tukaj >>>>>

Stare je v odstopni izjavi zapisal, da ni več prepričan, da "ne obstajajo razlogi za resen dvom, da je bil celoten postopek (izbire, op. a.) pošten in korekten. Ni pa dvoma, da je bil postopek zelo netransparenten kar je v današnjem časa in še posebej v primeru postopkov izbire in imenovanja članov senata KPK, preprosto povedano, nesprejemljivo".

Celotno odstopno izjavo Darka Stareta si lahko preberete tukaj >>>>>

Pirnat: Najverjetneje potreben nov postopek Iz urada predsednika so sporočili, da bo v naslednjih dneh preučil pravne vidike odstopa obeh novoimenovanih članov senata KPK in možne rešitve. Pravnik Rajko Pirnat ob tem pojasnjuje, da bo za imenovanje novih namestnikov najverjetneje treba izpeljati nov postopek, saj je bil izbirni postopel končan z aktom imenovanja Fermeta in Stareta na mesti namestnikov predsednika KPK.

Možnost, da bi predsednik republike sklep o imenovanju obeh enostavno preklical in na njuno mesto imenoval dva izmed še preostalih štirih kandidatov, ki jih je izbirna komisija ocenila kot primerne za namestnika predsednika KPK, se Pirnatu ne zdi verjetno.

Do imenovanja novih namestnikov predsednika KPK to delo opravljata zdajšnja namestnika v odstopu Rok Praprotnik in Liljana Selinšek. Ferme in Stare namreč svojega mandata ob odstopu še nista nastopila.

Štefanec je povedal, da sta njegova namestnika svojo odločitev o odstopu sporočila tudi njemu. Razlogov za ta korak ne pozna, zato odstopa tudi ni želel komentirati. Pojasnil je, da sam ne namerava odstopiti z mesta predsednika KPK. Štefanec je komentiral tudi izjave predstavnikov političnih strank in pozive k njegovemu odstopu. "Hvala bogu, da so izjave ustavnih pravnikov bistveno drugačne. Izjave politikov so takšne, kakršne so, in seveda me vsi vlečejo v neke svoje kombinacije," je dejal in poudaril, da nikoli ni bil in tudi ne bo del teh kombinacij.

Povedal je, da se mu ne zdi sporno, da je bil še do nedavnega član stranke PS. Pojasnil je, da ga izvršni odbor stranke verjetno sploh ni poznal, saj v stranki ni bil aktiven. Za Delo je povedal, da bo vse podrobnosti razložil jutri na tiskovni konferenci v Murski Soboti.

Pred imenovanjem izstopil iz PS Kot je znano, je v preteklih dneh precej prahu dvignilo razkritje, da je Štefanec tik pred imenovanjem na položaj izstopil iz Pozitivne Slovenije, potem ko je "dobil resen namig, da bo imenovan" za predsednika. Štefanec za zdaj javnosti ni pojasnil, kaj pomeni navedba o namigu, torej od koga in kdaj naj bi ta prišel.

Za Štefaneca naj bi glasovalo vseh pet članov izbirne komisije, dva glasova od teh sta prispevali članici Pozitivne Slovenije. Neuradno naj bi Štefanec predsedniku države Borutu Pahorju dan pred imenovanjem povedal za svoje članstvo v PS, nato pa ga seznanil še z izstopom iz stranke.

Pahor je nato Štefaneca, čeprav ne ravno zadovoljen z izbiro izbirne komisije, imenoval na položaj naslednika Gorana Klemenčiča na čelu KPK.

Ne spreglejte