Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 5. 2015,
8.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

študij Fakulteta za management intervju advertorial

Torek, 26. 5. 2015, 8.33

2 meseca, 1 teden

Ste brezposelni? Ne čakajte na državo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uspešen je lahko samo tisti, ki ima širok nabor znanj in informacij, jih zna učinkovito povezati med seboj in prenesti v prakso. To je rdeča nit študija na Fakulteti za management v Kopru.

Zakaj bi sploh študiral, se sprašujejo številni mladi, ki kolebajo med tem, ali bi dopolnili svoje znanje prek študija na eni od fakultet ali bi preprosto šli v iskanje zaposlitve. "Študij dá znanja in kompetence, ki posamezniku omogočijo, da si ustvari zaposlitev," nam je v iskanju odgovorov o prihodnosti mladih potrdil izr. prof. dr. Matjaž Novak, dekan na Fakulteti za management v Kopru. Diploma je več kot dokument, s katerim bomo v prihodnosti izkazovali svojo stopnjo izobrazbe. Skozi študij se študent izoblikuje in se nauči iskati prave informacije, kako povezovati različna znanja in se odzvati na izzive delovnega okolja, je prepričan dekan fakultete, kjer se vsako leto vpiše približno 500 novih študentov.

"Današnje okolje namreč zahteva aktivnega diplomanta," takšnega, ki ga v času študija uspešno izoblikujejo na njihovi fakulteti.

Na Fakulteti za management izvajajo študijske programe na vseh treh stopnjah. Na prvi stopnji izvajajo visokošolski strokovni in univerzitetni študijski program Management.

Na drugi stopnji izvajajo magistrske študijske programe Management, Ekonomija in finance ter Management trajnostnega razvoja. V študijskem letu 2015/2015 bo fakulteta vpisovala tudi v dva nova magistrska študijska programa: Pravo za management in Politologija.

Na tretji stopnji izvajajo doktorski študijski program Management.

V postopku akreditacije je tudi nov študijski program Inoviranje in podjetništvo in ga bodo razpisali za študijsko leto 2016/2017.

Katere prednosti vaše fakultete bi izpostavili? Fakulteta za management ima 20-letno tradicijo izobraževanja in raziskovanja na področju managementa. Poleg tega jo odlikujejo široka zastopanost področij programov za izobraževanje, fleksibilnost, regionalna zastopanost, individualen pristop k študiju, ugledni predavatelji z dolgoletnimi izkušnjami v praksi, predavanja strokovnjakov iz gospodarstva, odlična mednarodna vpetost.

Posebej želim izpostaviti nišni program – gre za izobraževanje bodočih menedžerjev, ki se bodo zaposlili pri podjetjih, ki delujejo na ruskem trgu. To usmerjeno izobraževanje razvijamo skupaj z elitno rusko poslovno šolo Moscow School of Economics, ki je članica prestižne državne univerze Lomonosova.

Kdo naj se vpiše na vašo fakulteto? Kaj naj ga zanima, kakšne osebnostne lastnosti ustrezajo, da bo študij za to osebo zanimiv? Fakulteta za management ima odprta vrata za vse, ki jih zanimajo področja managementa, ekonomije, financ, kadrovskega managementa, marketinga, računovodstva, ki bi se radi udejstvovali na področju trajnostnega razvoja, okoljske politike in družbene odgovornosti, ki želijo svoja znanja dopolniti s pravnimi znanji, in z novim študijskim letom tudi za tiste, ki jih zanimajo politika, etika in družba.

Med osebnostnimi lastnostmi bi izpostavil inovativnost, samoiniciativnost, ustvarjalnost, podjetnost, prodornost, fleksibilnost, organizacijske sposobnosti, iznajdljivost. Seveda mora biti vse to podkrepljeno s trdnimi moralnimi temelji.

Pogosto nekdo, ki je diplomiral, potarna, da pozna samo teorijo, prakse pa ne. Nad tem se pritožujejo tudi delodajalci. Ali lahko vaši študentje med študijem svoje teoretično znanje razvijajo tudi v praksi? Teoretično znanje je temelj, ki ga vsak potrebuje, da lahko začne uspešno razvijati svoje potenciale v realnem okolju. Ključno se mi zdi, da študentom med študijem ta praktični okvir približamo. Fakulteta za management to uresničuje na različne načine. Ena od študijskih obveznosti je praktično usposabljanje, v okviru katerega se študenti usposabljajo za uspešno vključitev v poslovno okolje. V izobraževalni proces vključujemo številne goste iz prakse. Študentom omogočamo oglede slovenskih podjetjih, pri čemer se seznanijo z delovnim procesom podjetja. V okviru študija razvijajo podjetniške ideje, izvajajo simulacije poslovnih situacij in rešujejo poslovne probleme.

Kaj pa po diplomi? Lahko dopolnijo svoja znanja? Kako? Po diplomi prve stopnje lahko nadaljujejo študij in poglobijo svoje znanje na magistrskih študijskih programih. Tisti, ki želijo specifično znanje nadgrajevati, pa se lahko odločijo še za doktorski študij na Fakulteti za management.

Fakulteta ostaja v stiku s svojimi diplomanti tudi po koncu formalnega izobraževanja, in sicer prek združenja Alumni FM. Vabimo jih, da se tudi po diplomi vključujejo v fakultetno delovanje in dogajanje.

Še zlasti pa smo veseli, če naši diplomanti aktivno sodelujejo v strokovnih razpravah in pripravijo kakšno predavanje, kjer predstavijo dobre prakse in nujne nadgraditve, ki jih je treba vnašati v proces izobraževanja. S tem svoje znanje in izkušnje prenašajo na naše bodoče diplomante, da ti pridobijo čim več znanj in veščin za svoje delovanje v praksi. In to je zagotovo prednost in dodana vrednost študijskih programov, ki jih izvajamo na Fakulteti za management.

Kakšne zaposlitvene možnosti nudi izobrazba, pridobljena na vaši fakulteti? Katere poklice je mogoče opravljati? Diplomanti Fakultete za management so usposobljeni za opravljanje delovnih nalog na področju menedžmenta, računovodstva in financ, bančništva, trženja, mednarodnega poslovanja ali trajnostnega razvoja.

Mlade skrbi, kaj bo z zaposlovanjem v prihodnosti. Kaj vi menite o tem? Skrbi tiste, ki ne premorejo dovolj samoiniciativnosti. Tisti, ki čakajo, da jim bo država uredila zaposlitev, tvegajo, da jim država ne bo zagotovila niti minimalne pokojnine. Od tarnanja bo treba preiti k proaktivnosti – tako med študijem kot tudi po njem.

Imate kakšen napotek, kako postati čim bolj zaposljiv? Kakšna spodbudna misel za bodoče študente in tiste, ki že študirajo? Bodočim študentom in tistim, ki že študirajo, polagam na srce, naj redno opravljajo študijske obveznosti, predvsem pa naj izkoristijo številne možnosti za povezovanje s poslovnim svetom, ki jim jih fakulteta ponuja v času študija. Strokovne razprave, gostujoča predavanja, gosti iz prakse niso samo del izobraževalnega procesa, so tudi priložnosti za spoznavanje morebitnih bodočih zaposlovalcev in navezovanje stikov z njimi. Pokažite zanimanje, izpostavite se in zagotovo ne boste ostali neopaženi. To je dobra popotnica za prvo zaposlitev.

Ne spreglejte