SiolNET. Novice Slovenija
3,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sprememba na gradbiščih po Sloveniji #video

3,34

termometer

Ministrstvo za okolje in prostor je spremenilo zakon v zvezi s pooblaščenimi inženirji. Nadzor bi po novem lahko izvajali le arhitekti. Gradbeniki, ki nimajo izpita, tudi za projektiranje ne morejo več izvajati dela kot vodje nadzora. Nekaj več kot dva tisoč inženirjev napoveduje shod.

Dozdajšnje prakse, ko so gradbišča nadzirali gradbeniki, kot kaže, ne bo več.

"Pravica biti vodja nadzora s 1. 12. 2018 poteče, če niste pooblaščeni inženir. Vsi gradbeniki, ki nimamo izpita tudi za odgovorno projektiranje, ne bomo mogli več izvajati dela kot vodja nadzora. Pomeni, da bomo praktično brezposelni," so zapisali inženirji.

"Konkretno to pomeni, da če naročnik odloči, da vodi nadzor pooblaščen inženir, ne morem več voditi gradnje, jo pa lahko vodi arhitekt s tremi leti arhitekture, ne da bi poznal armature, način gradnje. Ampak samo on lahko postane pooblaščeni inženir," je za Planet TV povedal Drago Štrafela, gradbeni inženir.

To pomeni, da gradbeniki z večdesetletnimi izkušnjami odpadejo. To je ideja ministra za okolje Jureta Lebna, njegov predhodnik iz Pahorjeve vlade in inženir gradbeništva Roko Žarnič meni, da je treba z ministrstvom doseči kompromis.

"Novi minister, nove možnosti. Jaz na novega ministra kar veliko računam," je dejal nekdanji minister Žarnič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 45
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin