Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
8.09

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

policija specialna enota

Sreda, 22. 5. 2013, 8.09

1 leto, 6 mesecev

Specialno enoto policije imamo v Sloveniji že 40 let (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Specialna enota policije letos praznuje 40. obletnico svoje ustanovitve, kar so v policiji obeležili s slovesnostjo v tacenski policijski akademiji.

V policiji imajo za specialno enoto sistematizirani 102 delovni mesti, vendar niso vsa zasedena. Koliko je pripadnikov, natančneje na policiji ne razkrivajo iz operativnih razlogov.

Specialna enota ustanovljena zaradi teroristične skupine Feniks Zgodovina nastanka specialne policijske enote, ki opravlja najzahtevnejše varnostne naloge, sega v leto 1973 in je povezana z vdorom teroristične skupine Feniks na območje takratne Jugoslavije ter pobojem izraelskih športnikov na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972.

Zaradi delovanja skupine Feniks in napovedi, da se bo teroristom pridružilo še več pristašev, je predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije leta 1972 izdal ukaz za oblikovanje specialnih enot v vseh jugoslovanskih republikah za boj proti terorizmu. Republiški sekretar za notranje zadeve Marjan Orožen je po podatkih policije z odločbo 27. decembra 1972 ustanovil Četo milice v stalnem sestavu. Odločba je začela veljati s 1. januarjem, četa pa se je dejansko ustanovila 1. marca 1973, kar velja za rojstvo specialne enote.

Enota je imela sistemiziranih 84 delovnih mest, od tega vod za posebne naloge 35 delovnih mest. Danes je specialna enota organizacijsko umeščena v Upravo za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi. Sestavljajo jo vodstvo enote in trije oddelki; oddelek za operativno delovanje, oddelek za operativno podporo in oddelek za protibombno zaščito. Kot so sporočili s policije, enoto sestavljajo vrhunski profesionalci, ki jih združujejo pripadnost, strokovnost ter visok etični in moralni standard.

Narava dela specialne enote zahteva tudi določena posebna znanja in veščine. Pripadniki tako opravljajo naloge po posameznih specialističnih področjih. Poznamo potapljače, alpiniste - jamarje, ostrostrelce, vodnike službenih psov, voznike specialnih vozil, reševalce ter specialiste za vstopanje v prostore.

Slavnostna govorca na slovesnosti sta bila generalni direktor policije Stanislav Veniger in poveljnik specialne enote Marjan Anzeljc, podelili pa so tudi spominske znake policije. Pripadniki specialne enote pa so ob priložnosti prikazali vajo.

Pripadniki specialne enote so "najboljši od najboljših" Po besedah generalnega direktorja policije Venigerja si je enota zaradi svojih dosežkov, predvsem v času osamosvajanja, prislužila pravico, "da se z zlatimi črkami vpiše v zgodovino slovenskega naroda".

Dodal je še, da so pripadniki specialne enote "najboljši od najboljših", saj jih zelo malo opravi sprejemne izpite. Enota je namreč oblikovana za spopadanje z najhujšimi primeri, od boja proti terorizmu do aretacije nevarnih kriminalcev, kar od njenih pripadnikov terja veliko usposabljanj ter izredno fizično in psihično pripravljenost. V vseh 40 so v enoti delale le tri policistke, trenutno imajo le eno pripadnico.

Rdeče panterje, kakor jim pravijo zaradi rdečega karantanskega panterja, našitega na rokavu uniforme, javnost zelo redko vidi, pravi Veniger, saj delujejo v situacijah, ki so za državljane lahko nevarne. Poudaril je, da vse od ustanovitve, z izjemo časa osamosvajanja, specialcem ni nikoli bilo treba uporabiti strelnega orožja, kar kaže tudi na njihovo izurjenost, saj znajo tudi brez najhujših prisilnih sredstev opraviti nalogo.

Specialci so v zadnjih letih sodelovali tudi pri nekaterih odmevnejših aretacijah preprodajalcev mamil, Veniger sicer teh akcij natančneje ni našteval. So pa "v akciji" nekaj krat na leto, je dodal prvi mož policije.

Ne spreglejte