Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 16.11

8 let

ŠOS predlaga spremembo študentske ustave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trije predsedniki predsedstva ŠOS so se zaradi medijskih pritiskov in domnev o neracionalni porabi sredstev organizacij zavzeli za spremembo študentske ustave. Uvesti želijo boljši nadzor in sankcije.

Nekaterim organizacijam bi zmanjšali sredstva, na primer ŠOU Ljubljana kar za 13 odstotkov, je dejala predsednica ŠOS Katja Šoba. O spremembah študentske ustave bo odločala skupščina Študentske organizacije Slovenija (ŠOS), ki naj bi bila 7. julija. Odpravili bi možnost veta za posamezne študentske organizacije S spremembami bi nadzorna komisija in razsodišče ŠOS imela večji nadzor nad porabo koncesijskih sredstev ŠOS ter več vzvodov pri sankcioniranju kršiteljev. Odpravila bi se tudi možnost veta posamezne študentske organizacije ter zmanjšala finančna sredstva Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani. Uvaja tudi določila, ki zagotavljajo transparentno, racionalno ter sorazmerno porabo sredstev in se navezujejo na poslovanje vseh organizacijskih oblik. Med kaznimi tudi trajna izključitev iz ŠOS Kršitelje porabe sredstev bi čakale strožje kazni, med drugim tudi trajna izključitev iz organizacijskih oblik ŠOS. Pravno osebo lahko za prekršek doleti denarna kazen v višini do 10 odstotkov njenih prihodkov iz koncesijskih dajatev, denarna kazen fizični osebi lahko znaša do 10 bruto slovenskih plač. Kršiteljem bi lahko nadzorna komisija izrekla začasno ali trajno prepoved dela v ŠOS ali njenih oblikah, začasno bi lahko zamrznila odvajanje sredstev organizaciji, je pojasnila Šoba.

V ŠOU Ljubljana neuradno izrazili veliko nestrinjanje Po njenih besedah so se za take predloge odločili zaradi javnih očitkov in tudi domnev ŠOS o netransparentnosti in neracionalnosti porabe sredstev nekaterih študentskih organizacij. Nadzorna komisija ŠOS namreč po veljavni študentski ustavi nima dovolj možnosti, da bi tako porabo sredstev ustrezno nadzirala in sankcionirala. Od ŠOU Ljubljana po besedah Šobe na predloge še niso prejeli uradnega odziva, neuradno pa so izrazili veliko nestrinjanje.

Za spremembo študentske ustave sicer ŠOS potrebuje soglasje vseh študentskih organizacij, sicer velja veto. Zlasti glede na krčenje sredstev bi spremembam lahko nasprotovala ŠOU Ljubljana, a ti po študentski ustavi v tem trenutku nimajo pravice do veta. Pred malo manj kot 15 meseci so bili namreč izbrisani iz registra organizacijskih oblik ŠOS.

Šoba pričakuje podporo skupščine Šoba ocenjuje, da so predlogi pozitivni, zato pričakuje podporo skupščine. S spremembami želijo namreč tudi dokazati, "da lahko sprejmejo ukrepe, ki bodo povečali možnost samokontrole in nadzora nad porabo njihovih sredstev".

Najbolj sporni so izdatki ŠOU Ljubljana Največ očitkov o neracionalni porabi sredstev je v medijih sicer v preteklosti letelo na ŠOU Ljubljana. Med drugim tudi, ko je organizacija za oddajo Hri-bar namenila 50.000 evrov. In še, ko je ljubljanski ŠOU za nakup lokala Bachus in kopališča Laguna najela svetovalno podjetje Poteza. Čeprav nakup ni bil izveden, je ŠOU podjetju plačala 85.000 evrov. Na vprašanje, ali bi največje posledice sprememb študentske ustave občutil prav ŠOU Ljubljana, pa Šoba odgovarja, da bo to stvar nadzornega organa. ŠOU Ljubljana sicer letno prejme okoli pet milijonov koncesijskih sredstev.

Ne spreglejte