Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2011,
16.12

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tribuna prihodnost

Petek, 8. 4. 2011, 16.12

1 leto, 10 mesecev

Sogovorniki na javni tribuni Zares za družbeni konsenz o prihodnosti države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kriza vzpostavlja potrebo po iskanju skupnega imenovalca o prihodnji družbeni ureditvi in po širokem socialnem dialogu, so se strinjali sogovorniki na javni tribuni stranke Zares.

Ekonomist Jože P. Damjan se je zavzel za vzpostavitev ugodnega poslovnega okolja, publicistka Spomenka Hribar pa za novo paradigmo, ki naj temelji na družbenem konsenzu.

Golobič o potrebi po novi družbeni pogodbi Predsednik Zares Gregor Golobič je na javni tribuni z naslovom "Trenutek resnice - kako do nove družbene pogodbe?" poudaril, da je izhodiščno vprašanje težko, vendar pa sam meni, da je smiselno govoriti o tem, kar "terja napor". Današnji sogovorniki po njegovih besedah vsak iz svojega vidika opozarjajo na potrebo po novi družbeni pogodbi, na "trenutek resnice" oz. na soočenje z "restriktivnim obravnavanjem potrošno naravnanega političnega razmišljanja".

Pomanjkanje ključne osi Golobič je v svojem nagovoru spomnil na posvet stranke izpred treh let, ko so že junija 2008 opozorili na potrebo po novem družbenem dogovoru o razvoju Slovenije. Že tedaj so izrazili tudi potrebo po inkluziji oz. socialnem dialogu, v katerem bo zajetih čim več organizaciji in iniciativ. Kot ključno težavo trenutne družbe pa je Golobič izpostavil pomanjkanje ključne osi, "na katero bi navezovali razmislek o razvoju Slovenije".

Kot je opozorila publicistka Spomenka Hribar, je v Sloveniji prišlo do "razdora vse družbe". Med težavami slovenske družbe je omenila sodstvo, ki "ne deluje, kot bi bilo treba", državni zbor, ki je "čudna reč", in vlado, ki je povečini "nekompetentna".

Hribar: Stvari so se "zapacale" V letih po osamosvojitvi so se stvari po njenih besedah "zapacale", ne toliko zaradi "pragmatizma LDS in njenih koalicij", pač pa zato, ker ni doumela, da je treba zapreti več kot 100 let star razkol, ki temelji na težnji po absolutni oblasti. Tudi današnja levica po njeni oceni nima vizije, na drugi strani pa desnica vsako nasprotovanje spremeni v sovražnost. "To manipulacijo s preteklostjo je desnici treba odvzeti," je dejala in se zavzela za novo paradigmo, ki bo temeljila na družbenem konsenzu.

Damjan: Trošimo bistveno več, kot ustvarimo Ekonomist Jože P. Damjan je opozoril, da v Sloveniji trošimo "bistveno več, kot ustvarimo". Kljub temu bi tako živeli še naprej in se pogovarjamo, katere davke bi lahko še povišali. Namesto tega je po njegovih besedah treba razrešiti vzroke za tako nizko gospodarsko aktivnost.

"Odgovor je enostaven: poslovno okolje je neugodno," je pojasnil. Gospodarske družbe se selijo iz Slovenije, ker pri nas pač ne morejo biti konkurenčne, saj so davščine previsoke in dušijo gospodarsko aktivnost. Pogoj socialne družbe so po mnenju Damjana ugodno poslovno okolje in podjetja z visoko dodano vrednostjo.

Kešeljevič: Sloveniji manjka koncept družbeno odgovornega podjetja Raziskovalec na ljubljanski Filozofski fakulteti Luka Omladič se je v svojem nagovoru zavzel za ponovno vzpostavitev "koncepta enakosti". "Vse družbene razlike so upravičene, samo v kolikor so v prid splošni družbeni koristi," je povedal.

Aleksander Kešeljevič z Ekonomske fakultete je poudaril, da je, če želimo kar koli spremeniti, najprej treba poiskati nek skupni imenovalec, nato pa v socialnem dialogu prepričati ljudi, da je ta imenovalec dober. V Sloveniji sicer po njegovi oceni manjka koncept družbeno odgovornega podjetja.

Ne spreglejte