Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 5. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Natisni članek

drugi tir referendum 2TDK

Torek, 8. 5. 2018, 4.00

5 let, 11 mesecev

So družbi 2TDK šteti dnevi? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Pred volitvami prvo nedeljo v juniju bomo imeli prvo letošnjo vajo v demokraciji že to nedeljo z referendumom o drugem tiru. Več strank napoveduje ukinitev razvpite družbe 2TDK, so poročali v oddaji Danes na Planet TV.

Septembra lani je referendum padel, vladni zakon pa preživel, ker je na volišče prišlo premalo tistih iz tabora proti.

Kakršnokoli veselje v SMC ob morebitnem padcu referenduma je prezgodnje. Zakonu se namreč slabo piše ne glede na to, kdo bo sestavljal koalicijo. Poslanci napovedujejo podrobno prečesavanje vsebine zakona.

Eni proti Madžarski ...

"Takoj ko bo zakon stopil v veljavo, bomo vložili ustrezne dopolnitve," je napovedal Matej Tašner Vatovec, poslanec Levice. Ta bo tako predlagala izključitev tujega kapitala.

"Mislim da bo lahko Slovenija sama in brez tujin partnerjev investirala v tako pomemben drugi tir," je dejal Matjaž Han, vodja poslancev SD.

"V nobenem primeru ne bi podprli te zadeve, da vključujemo v finančno konstrukcijo tudi Madžarsko," je menil Franc Jurša, vodja poslancev DeSUS.

Drugi tir | Foto:

... drugi proti 2TDK

Zakon je preizkušnjo v parlamentu že prestal. Dvakrat. In v obeh primerih ga je podprla absolutna večina. Tudi koalicijski partnerji. Zdaj bi vsebino spreminjali, tudi v delu, ki govori o posebnem podjetju 2TDK.

"2TDk je pravzaprav lupina, kjer je zaposlenih osem ljudi, veste, da nekaterih zadev ti ljudje sami ne morejo rešiti," je pojasnil Han.

Podjetje bo poskrbelo, da bodo sredstva namensko porabljena, so dejali v SMC.

"Ne pa, da to damo v ne vem kakšno državno podjetje, kjer bodo ta sredstva počasi izginila v računovodskih bilancah neznano kam," je razloge za ustanovitev podjetja 2TDK pojasnil Igor Zorčič, poslanec SMC.

Ne potrebujemo posebnega podjetja, sploh ne posebnega zakona, so prepričani v SDS. Drugi tir bi lahko že gradili, so prepričani.

"Ker so predlagali unikatno rešitev, ki je, moram reči, večina ljudi niti ne razume, pa smo tam, kjer smo, in na žalost pred odločitvijo na referendumu," je bil prepričan Danijel Krivec, poslanec SDS.

Ne spreglejte