Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2007,
21.04

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 21.04

8 let, 2 meseca

SNS z novo pobudo za omejitev sodniškega mandata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanska skupina SNS je ministru za pravosodje Lovru Šturmu poslala pisno poslansko pobudo za omejitev sodniškega mandata.

Kot so zapisali v pismu, se njihovi pozivi za omejitev mandata vedno znova izkazujejo za pravilne, saj se pojavljajo primeri, ki zbujajo dvom v poštenost in korektnost sodniških odločitev. Eden takih primerov je po navedbah vodje poslanske skupine SNS Zmaga Jelinčiča primer predsednika koprskega okrožnega sodišča Bogomirja Horvata, ki bo kariero nadaljeval v odvetniški pisarni, ki je zastopala koprskega župana med sodnim procesom zoper njega in na katerem je bil ta tudi oproščen, so še zapisali v SNS. Predsednik koprskega sodišča ima sicer vso pravico prestopiti v odvetniške vrste, menijo v SNS. Vendar pa opozarjajo, da zbuja prestop v prav to konkretno odvetniško družbo dvome v nepristranskost odločanja koprskih sodnikov in slovenskih sodnikov na sploh.

Jelinčič: Sodniki si lahko privoščijo marsikaj

Zaradi neomejenega trajanja mandata si sodniki po mnenju Jelinčiča lahko privoščijo marsikaj. Zato bi po mnenju poslanske skupine SNS omejitev trajanja sodniškega mandata doprinesla k bolj kakovostnemu, učinkovitejšemu, nepristranskemu in poštenemu delu slovenskih sodnikov.

Prvo pobudo dali že lansko leto Sicer pa to ni prva pobuda poslanske skupine SNS za omejitev trajanja sodniškega mandata. Prva pobuda je bila lansko leto, ko je 21 poslancev SNS, SDS, NSi, poslanka madžarske narodne skupnosti Maria Pozsonec in Franc Kangler (SLS), s poslancem SNS Sašom Pečetom na čelu, podpisalo pobudo za spremembo 129. člena ustave, ki določa trajno sodniško funkcijo, tako da bi sodniku pred podelitvijo trajnega sodniškega mandata odredili poskusno dobo osmih let.

Pečat: Z omejitvijo mandata bi lahko zmanjšali sodne zaostanke Edina možnost, s katero bi lahko zmanjšali sodne zaostanke, je bila po Pečetovem mnenju omejitev sodniškega mandata. Ker ustavne sodnike imenuje državni zbor, bi moral ta imeti pravico, da kakšnega sodnika tudi predčasno odpokliče in ga zamenja, pa je menil Jelinčič.

Ne spreglejte