Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 2. 2016,
6.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vreme sneg burja

Sreda, 17. 2. 2016, 6.54

6 let, 6 mesecev

Sneg se oprijemlje cestišč, povečana nevarnost plazov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Danes bo oblačno s padavinami. V osrednji in vzhodni Sloveniji bodo ponehale sredi dneva, drugod šele zvečer. Ponekod predvsem v višjih predelih se sneg oprijema cestišč, na Primorskem je ledeni dež.

Največ snega je na Gorenjskem in Notranjsko-Cerkljanskem. Ponekod po Sloveniji, predvsem na Primorskem, megla v pasovih ovira promet. Ponekod se sneg oprijema cestišč.

Višina snega, ki je zapadla v zadnjih 12 urah: Kredarica – 40 centimetrov Vogel – 25 centimetrov Vojsko – 23 centimetrov Rateče – 20 centimetrov Katarina nad Ljubljano – 12 centimetrov Kočevje – tri centimetre Slovenj Gradec – en centimeter Postojna – dva centimetra Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana – en centimeter Celje – en centimeter

Povečana nevarnost snežnih plazov Od ponedeljak do danes zjutraj je v gorah zapadlo od 20 do 60 centimetrov novega snega. Snežilo je ob močnem vetru, zato so nastajali zameti. Nov sneg je višjih legah suh in rahel ter slabo sprijet s prejšnjo podlago, pod 1.200 metri pa postopno vse bolj moker. Zaradi vetra in večje količine novega snega je povečana nevarnost snežnih plazov.

Okoli pol petih zjutraj je sunek vetra v Vipavi odkril streho na eni od tamkajšnjih delavnic, pri čemer je kritina padla na cesto in ovirala promet.

Pazljivo na cestah Leden dež ovira promet na primorski avtocesti v okolici Postojne in Razdrtega. Podrta drevesa so ovirala promet na državni cesti Litija–Zagorje, regionalni cesti Litija–Trbovlje, cesti Radlje ob Dravi–mejni prehod Radelj in Zgornja Pohanca–Pečice v občini Brežice.

Na Prometno-informacijskem centru in družbi za avtoceste (Dars) voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram. Vozniki zaradi slabega vremena lahko pričakujejo nevšečnosti v prometu, počasen promet ter daljše potovalne čase. Na pot se ne odpravljajte brez ustrezne zimske opreme, še opozarjajo.

Zimske razmere na cestah Na cesti Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič–Idrija zaradi zimskih razmer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Na prelazih Jezersko, Ljubelj in Korensko sedlo so obvezne verige, cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Na mejnem prehodu Babno Polje in Petrina velja prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone proti Hrvaški.

Zaradi poplavljenega vozišča je zaprta cesta Zameško–Kostanjevica med Koprivnikom in Malencami. Voda na vozišču ovira promet na podravski avtocesti med Hajdino in razcepom Draženci, zato vozite previdno.

Krka se umirja Reka Krka je v svojem zgornjem toku danes zjutraj upadala, v spodnjem pa se je ponoči umirila. Da bi se razlila po kostanjeviškem otoku, je manjkalo le okoli 15 centimetrov. Težav z njenim naraščanjem v Kostanjevici na Krki ne pričakujejo, je povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Robert Zagorc.

Krka je sicer poplavila cesto Mršeča vas–Šentjernej, ki so jo morali v ponedeljek po 22. uri zapreti za promet.

Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območjih vsakoletnih poplav. Obseg poplavljenih površin se bo danes še ohranjal, v četrtek pa se bo počasi zmanjševal.

V manjšem obsegu se razlivata tudi reki Dravinja in Sotla. Pretoka obeh rek trenutno prehodno naraščata, a bosta danes čez dan začela ponovno upadati.

Jutri bolj jasno Danes bo snežilo ponekod po nižinah zahodne polovice Slovenije. Veter se bo dopoldne polegel. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, ob morju 9 stopinj Celzija.

Jutri bo v zahodni Sloveniji delno jasno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, na vzhodu države bo občasno deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od –4 do 3, ob morju 5, najvišje dnevne od 4 do 8, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

V petek in soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem v petek bodo ponekod na Notranjskem in severnem Primorskem občasno rahlo padavine.

Ne spreglejte