SiolNET. Novice Slovenija
6,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada s predlogom za podelitev izjemnih pooblastil vojski

6,03

termometer

Vlada je danes potrdila besedilo predloga za podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje in ga poslala v obravnavo v DZ, so za STA povedali v vladnem uradu za komuniciranje. Poslanci bi lahko o predlogu, na katerega so pripombe podale tudi poslanske skupine, odločali že v četrtek skupaj s protikoronskim zakonom.

Za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki omogoča podelitev nekaterih izrednih pooblastil vojski, je potrebna najmanj dvotretjinska podpora prisotnih poslancev, zato koalicija potrebuje pomoč vsaj dela opozicije. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za Odmeve na TV Slovenija v ponedeljek zvečer povedal, da vlada te podpore še nima zagotovljene.

Minister je zato v zadnjih dneh opravljal pogovore pri poslanskih skupinah. Del pripomb, ki so jih podale poslanske skupine, so po njegovih besedah upoštevali, dela pa ni bilo mogoče.

DZ naj bi ukrepe zaradi epidemije potrjeval šele v četrtek

Državni zbor | Foto: STA Foto: STA DZ bi lahko o predlogu odločal že v četrtek skupaj z interventnim zakonom za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa. Tega naj bi po prvotnih napovedih sicer potrjevali v sredo, po novih načrtih pa naj bi bila plenarna seja v četrtek, a le, če se bo skozi obsežen vladni predlog ukrepov in množico vloženih dopolnil do tedaj prebil odbor DZ za finance. Danes tega dela ni uspel dokončati.

SMC izločil 104. člen

Predlog vladnega interventnega zakona za zajezitev epidemije novega koronavirusa v 103. in 104. členu med drugim predvideva, da smejo policisti za namen zajezitve in obvladovanja epidemije ter za zagotovitev spoštovanja posebnih ukrepov iz zakona, ki določa nalezljive bolezni, uporabiti tudi pooblastila, kot so iskanje oseb, izvajanje prepoznave oseb po fotografijah, izdelovanje fotorobota, postavljanje cestne zapore z blokadnimi točkami, vstop v tuje stanovanje in v druge prostore, začasno omejevanje gibanja oseb, privedbo osebe ter zbiranje in obdelovanje podatkov, piše STA.

slovenska policija | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Do takih predlogov so bili kritični tako v opozicijskih vrstah kot tudi v uradih varuha človekovih pravic in informacijske pooblaščenke. Pri varuhu človekovih pravic so opozorili, da je težko utemeljiti nujnost vseh predvidenih ukrepov, po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik pa pomenijo poseg v ustavne pravice in v praksi vzpostavitev policijske države.

meja Hrvaška Novice Na Hrvaškem za kršitve samoizolacije prisilna karantena, v Črni gori policijska ura

Minister: Nadzorovani bi se morali strinjati

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za ponedeljkove Odmeve pojasnil, da 104. člen zakona govori izključno o tem, da dopuščajo tistim, ki bi bili napoteni v karanteno, da slednjo preživijo v domačem okolju. Pod pogojem, da so pripravljeni podpisati oz. sodelovati v tej smeri, da dovoljujejo nadzor njihovega gibanja, piše STA.

Če opozicija meni, da je to pretiran poseg, je Hojs pripravljen ta člen zakona umakniti. To pa po njegovih navedbah pomeni, da dobršnemu številu tistih, ki bi želeli karanteno preživljati v domačem okolju, tega žal ne bodo mogli omogočiti.

"Če kdo misli, da strokovnjaki na teh področjih ne vedo dovolj, naj to sporoči poslancem"

Pojasnil je tudi, da pooblastila v 103. členu zakona niso nova. V tem členu so po ministrovih navedbah več kot 30 pooblastil policiji zmanjšali na tiste, za katere ocenjujejo, da so nujna za zajezitev epidemije koronavirusa. Dodal je, da je bil ta člen usklajen med ministrstvom za zdravje, ministrstvom za notranje zadeve in službo vlade za zakonodajo. "Če kdo misli, da strokovnjaki na teh področjih ne vedo dovolj, naj to sporoči poslancem, ki bodo odločali o tem zakonu. A s tem drastično znižujemo pooblastila policije za zajezitev epidemije," je poudaril minister, še piše STA.

Preberite še:

Stanovanjski bloki Novice Etažni lastniki vlado pozivajo, naj zagotovi strokovno razkuževanje večstanovanjskih stavb respirator Novice Dobili 86 novih respiratorjev. Do zdaj umrlo 15 ljudi, okuženih več kot 800 #video Koronavirus Novice Po svetu kroži osem vrst novega koronavirusa

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin