SiolNET. Novice Slovenija
0,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Etažni lastniki vlado pozivajo, naj zagotovi strokovno razkuževanje večstanovanjskih stavb

0,48

termometer

Stanovanjski bloki |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Združenje etažnih lastnikov Slovenije (ZELS) vlado poziva, naj zagotovi strokovno realizacijo obveznega razkuževanja večstanovanjskih stavb. Kot so izpostavili, teh dolžnosti v tako kritični situaciji, kot je epidemija, ne sme prepuščati upravnikom ali etažnim lastnikom, piše STA.

Mnogi upravniki organizacijsko nimajo ne kadrovskih ne strokovnih kapacitet za dosledno, učinkovito, celovito in varno izvedbo razkuževanja stavb večkrat dnevno, so zapisali v združenju. Ob tem so izpostavili, da se etažni lastniki, ki so heterogena skupnost v večstanovanjskih stavbah, zaradi prepovedi zbiranja in sestankovanja v trenutni situaciji ne morejo učinkovito in hitro samoorganizirati, piše STA.

Posamezni etažni lastnik se ne more in skladno z zakonodajo niti ne sme sam v imenu skupnosti odločati o tovrstnih storitvah, še posebej, ko gre za posege z zdravju nevarnimi snovmi v skupne prostore z namenom sanitarnih ukrepov, operativni upravniki stavb pa nimajo ustreznega strokovnega znanja s področja sanitarnih ukrepov v primerih epidemij, so zapisali v sporočilu.

Avstrija trgovina Novice Kako razkužimo živila, ki jih prinesemo iz trgovine #video

Za izvedbo razkuževanja je treba zagotoviti državna sredstva

Vlado med drugim pozivajo, naj za učinkovito in dejansko realizacijo razkuževanja večstanovanjskih stavb zagotovi varno in strokovno izvedbo razkuževanja, časovno usklajeno, strokovno in učinkovito izvedbo po celotni državi. Menijo, da je treba za izvedbo razkuževanja zagotoviti državna sredstva.

Prav tako mora vlada po oceni združenja zagotoviti cenovne zmernosti izvedbe razkuževanja. Kot so pojasnili, namreč mnogi upravniki za tovrstne storitve najemajo zunanja podjetja, kar storitve občutno podraži, to pa tudi odpira okno za potencialne zlorabe.

V ZELS še opozarjajo, da so na računih rezervnih skladov na voljo različni zneski zbranih sredstev, med katerimi so mnoga sredstva po volji upravnikov vezana v depozitih in so nelikvidna. To povečuje neenoten pristop, ki pa je ključen element za zajezitev epidemije, so še zapisali, še piše STA.

Preberite še:

Stanovanjski bloki Novice Razkuževanje večstanovanjskih stavb bo obvezno Alkoholna pijača - vodka Novice Pogosta vprašanja o koronavirusu: z vodko si raje razkužite roke, kot da jo grgrate #video Orendo Trendi Kje lahko kupite razkužilo za roke? ljudje senca Novice Hojs: Policija v tem trenutku ne kaznuje državljanov, ki kršijo omejitve gibanja #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin