Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2011,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 15. 4. 2011, 16.20

8 let

SLS: Vlada naj še enkrat razmisli o zaščitni klavzuli za Kras

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
SLS poziva vlado, naj še enkrat razmisli o možnosti, da bi pri Evropski komisiji sprožila postopek za uvedbo zaščitnih ukrepov v zvezi s trgom nepremičnin na Krasu.

Vlada se je namreč v četrtek odločila, da bo pri reševanju omenjene problematike sprejela več ukrepov, za katere pa ne potrebuje dovoljenja Bruslja. V SLS so razočarani, ker vlada v četrtek ni sprejela odločitve, da pri Evropski komisiji še pred iztekom roka 1. maja sproži postopek za sprejetje zaščitnih ukrepov v zvezi z zemljišči in nepremičninami, še posebej na Krasu in obmejnem območju z Italijo, je v sporočilu za javnost pojasnil vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik. "Ključni varovalki se ne gre kar brezbrižno odpovedati" "Ključni varovalki, ki jo Slovenci kot majhen narod v EU imamo, se ne gre kar brezbrižno odpovedati," je zapisal Presečnik. Ker bo imela vlada do 1. maja še najmanj eno redno sejo, v SLS pričakujejo, da bo znova pretehtala vse argumente in se odločila sprožiti postopek pri Evropski komisiji.

Civilni iniciativi Kras in za Primorsko sta konec januarja na vlado naslovili pobudo, naj pri Evropski komisiji še pred 1. majem sproži postopek za sprejetje zaščitnih ukrepov v zvezi s trgom nepremičnin na Krasu. Vlada je nato februarja ustanovila posebno medresorsko delovno skupino, ki je preučila možnosti za uvedbo zaščitnih ukrepov.

Vlada bo sprejela več ukrepov za zaščito Na podlagi poročila komisije se je vlada v četrtek odločila, da bo na nacionalni ravni sprejela več ukrepov, za katere pa ne potrebuje dovoljenja Bruslja. Poslanska skupina SLS ob tem pričakuje, da bo vlada natančno določila časovne roke za pripravo zakonodaje, ki bo omogočila izvedbo ukrepov, ki jih namerava izvesti na nacionalni ravni.

Iniciativi opozarjata na težave, ki so se po vstopu Slovenije v EU pokazale kot resne motnje na trgu nepremičnin in so posledica povečanega povpraševanja po nepremičninah, predvsem s strani tujih državljanov. Cene nepremičnin na Krasu so po njihovih navedbah zaradi povpraševanja predvsem italijanskih kupcev precej narasle, zato si domačini ne morejo več privoščiti nakupa zemljišč. Obenem opozarjajo tudi na nevarnost sprememb etnične sestave občutljivega obmejnega območja.

Ne spreglejte