Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 16.10

8 let

Slovenski vojaški šoli praznujeta 15 let delovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letos mineva 15 let od začetka delovanja Poveljniško štabne šole v Poljčah in Šole za častnike v Šentvidu.

To pomembno obletnico so predstavniki obeh šol in Slovenske vojske (SV) zabeležili na današnji slovesnosti v Radovljici, kjer je zbrane nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec. Prepričan je, da je vojaško izobraževanje v SV na pravi poti. Minister meni, da je slovensko vojaško izobraževanje izjemno kvalitetno. "Če pogledamo koliko misij in aktivnosti je že opravila SV, lahko ugotovimo, da kljub statistiki, ki pravi, da bi že morali imeti žrtve, teh žrtev nismo imeli," je dejal Erjavec, ki meni, da je razlog za to v zelo dobri usposobljenosti pripadnikov SV. Ta pa je rezultat vseh aktivnosti šole za častnike in poveljniško štabne šole. "Slovenija potrebuje vojaško šolstvo" Erjavec je ob tem prepričan, da je potrebno slovensko vojaško izobraževanje razvijati še naprej. "Slovenija potrebuje vojaško šolstvo oziroma vojaško stroko, za katero mislim, da jo imamo še vedno premalo," je poudaril minister, ki upa, da bodo v naslednjih letih izobrazili še več pripadnikov SV, saj se moderna vojska razvija v smeri boljšega izobraževanja in usposabljanja. Tako naj bi se skozi tehnološki razvoj spremenila tudi struktura, po kateri je sedaj v SV dve tretjini vojakov in ena tretjina častnikov. Vojaška sredstva so namreč vse bolj zahtevna, komplicirana in učinkovita, za njihovo rabo pa bo treba imeti veliko vojaškega znanja.

"... naj bi se SV tudi bolj povezala s sistemom zaščite in reševanja"

Minister meni, da je moral izobraževalni sistem že sedaj slediti spremembam, kot sta branjenje miru daleč od doma in prehod z naborniške na poklicno vojsko. Glede na razvoj obrambe in novih asimetričnih groženj pa bo potrebno še veliko sprememb, ob katerih naj bi se SV tudi bolj povezala s sistemom zaščite in reševanja, saj so ena glavnih groženj naravne in druge nesreče, je opozoril minister. "Prav je da tudi temu segmentu SV posveti posebno pozornost, sicer se nam bo zgodilo, da bo delovala odtujeno od družbe, ker bo opravljala svoje glavne naloge vedno daleč od doma," je dodal.

Konkretneje sta o dosedanjem delovanju obeh šol in o njuni prihodnosti danes, ko mineva natanko 15 let od začetka nujnega delovanja, spregovorila načelnik Šole za častnike Jožef Murko in načelnik Poveljnik štabne šole Stojan Zabukovec, ki sta najzaslužnejšim pripadnikom SV in zunanjim sodelavcem ob tej priložnosti podelila tudi častna priznanja.

Slovenska vojska dobila brigado zračne obrambe in letalstva

V vojašnici Cerklje ob Krki je danes v skladu s Srednjeročnim obrambnim programom za obdobje 2007-2012 začela z delovanjem nova enota Slovenske vojske (SV), in sicer Brigada zračne obrambe in letalstva. Ob tej priložnosti je brigado obiskal tudi poveljnik sil SV brigadir Alan Geder, so sporočili iz ministrstva.

Poveljnik se je na obisku seznanil s potekom priprav na prevzem poveljevanja in trenutnimi aktivnostmi brigade ter zaželel pripadnikom obilo uspehov na novi poti.

Letalstvo bo sedaj "pod eno streho" Tako bo letalstvo sedaj "pod eno streho", saj so bile zmogljivosti letalstva in zračne obrambe s preoblikovanjem SV v letih 2004 in 2005 umeščene pod različna poveljstva ter različne ravni poveljevanja in kontrole. Delovna skupina kot predhodnica poveljstva je sicer začela z delovanjem že v sredini preteklega leta in je v šestih mesecih uspela pripraviti vse potrebne akte vodenja in poveljevanja, kot tudi izvesti vse administrativne in materialno logistične priprave za prevzem funkcij, so še sporočili iz ministrstva.

Ne spreglejte