Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2007,
11.22

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2007, 11.22

8 let, 2 meseca

Slovenski škofje januarja na obisku ad limina apostolorum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski škofje se bodo od 21. do 26. januarja mudili v Rimu na obisku ad limina apostolorum.

Tiskovni predstavnik slovenske škofovske konference Andrej Saje je povedal, da bodo škofje med drugim poročali o stanju vere v državi, o ekonomskem stanju škofij, o katehezi in katoliški vzgoji, o stanju duhovniških in redovniških poklicev, o področju ekumenizma ter evangelizaciji.

Zadnji tak obisk slovenskih škofov je bil leta 2001

Slovenski škofje, ki so bili na zadnjem takem obisku med 23. in 28. aprilom 2001, bodo poleg romanja in bogoslužja na grobovih svetnikov Petra in Pavla in srečanja s svetim očetom obiskali tudi različne kongregacije in urade Svetega sedeža. Med njimi kongregacijo za kler, za zadeve svetnikov, za škofe, za nauk vere, za bogoslužje, za katoliško vzgojo, družb posvečenega življenja in družb apostolskega življenja. Poleg tega pa še Papeški svet za družino in Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja. Na posameznih kongregacijah bodo predstavili tisti del poročila, za katero je kongregacija pristojna. Ob sklepu obiska, v soboto bo kardinal Franc Rode v baziliki sv. Petra ob somaševanju škofov daroval zahvalno mašo.

Vsak škof se je dolžan zglasiti pri papežu

Sedanjo disciplino obiska ad limina po naročilu papeža Pija X. (1903-1914) opredeljuje dekret Kongregacije za škofe iz leta 1909. Vsak škof se je dolžan osebno zglasiti pri papežu vsako 5. leto. Od leta 1911 velja posebni red obiskov, in sicer prvo leto papeža obiščejo škofje iz Italije, Korzike, Sardinije, Sicilije in Malte. Drugo leto škofje iz Španije, Portugalske, Francije, Belgije, Nizozemske, Anglije, Škotske in Irske. Škofje nekdanjega avstro-ogrskega in nemškega cesarstva ter preostale Evrope obiščejo papeža tretje leto. Četrto leto se zglasijo pri svetemu očetu škofje iz Amerike in peto leto škofje iz Afrike, Azije, Avstralije in sosednjih otočij.

Škofje že vnaprej dobijo vprašalnik na katerega morajo odgovoriti

Škofje papežu podajo natančna poročila v skladu s predhodno poslanim vprašalnikom. Ordinariji z rezidenco zunaj Evrope morajo znotraj tega pet- oz. desetletnega obdobja Večno mesto obiskati še enkrat osebno ali preko namestnika.

Ne spreglejte