SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski mladostniki iz revnejših družin slabše ocenjujejo svoje zdravje

3

termometer

Strokovnjaki ugotavljajo, da mladostniki iz družin z nižjim socialno-ekonomskim položajem slabše ocenjujejo svoje zdravje.

Raziskava, ki jo je v obliki publikacije Neenakosti v zdravju in z zdravjem povezanih vedenjih slovenskih mladostnikov ugotavljajo izdal Inštituta za varovanje zdravja RS, sicer poteka pod pokroviteljstvom Svetovne zdravstvene organizacije in je ena pomembnejših študij na področju zdravja mladostnikov na svetu. Kot so poudarili na inštitutu, je neenakost v zdravju mladih vse bolj aktualna in pereča tema tudi v Sloveniji.

Mladostniki iz revnejših družin tudi učno manj uspešni in brez prijateljev Po besedah nacionalne koordinatorice študije Helene Jeriček Klanšček večina mladostnikov iz revnejših družin ni zadovoljna s svojim življenjem, slabše ocenjujejo svoje zdravje, poleg tega pa imajo slabše duševno zdravje in več psihosomatskih simptomov. Mladostniki, ki slabše ocenjujejo svoje fizično in duševno zdravje, so večinoma tudi učno manj uspešni in brez prijateljev, še opozarja Jeriček Klanščkova.

Kot med drugim kažejo rezultati raziskave, kar 91 odstotkov tistih, ki so zadovoljni s svojim življenjem, ocenjuje, da gre njihovim družinam denarno nadpovprečno. Med zadovoljnimi je tako najmanj tistih, ki ocenjujejo svoje blagostanje za podpovprečno.

"Že pri mladostnikih prisotne neenakosti v zdravju" "To kaže, da so že pri mladostnikih prisotne neenakosti v zdravju, ki jih ugotavljamo pri odraslih," pojasnjuje Jeriček Klanščkova. Kot so še sporočili z inštituta, skupaj z ministrstvom za zdravje opozarjajo na neenakosti v zdravju mladostnikov ter si prizadevajo za sodelovanje in vključevanje tudi drugih sektorjev, kot je npr. šolstvo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin