Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 11. 2011,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravje revščina

Nedelja, 6. 11. 2011, 9.07

8 let

Slovenski mladostniki iz revnejših družin slabše ocenjujejo svoje zdravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Strokovnjaki ugotavljajo, da mladostniki iz družin z nižjim socialno-ekonomskim položajem slabše ocenjujejo svoje zdravje.

Raziskava, ki jo je v obliki publikacije Neenakosti v zdravju in z zdravjem povezanih vedenjih slovenskih mladostnikov ugotavljajo izdal Inštituta za varovanje zdravja RS, sicer poteka pod pokroviteljstvom Svetovne zdravstvene organizacije in je ena pomembnejših študij na področju zdravja mladostnikov na svetu. Kot so poudarili na inštitutu, je neenakost v zdravju mladih vse bolj aktualna in pereča tema tudi v Sloveniji.

Mladostniki iz revnejših družin tudi učno manj uspešni in brez prijateljev Po besedah nacionalne koordinatorice študije Helene Jeriček Klanšček večina mladostnikov iz revnejših družin ni zadovoljna s svojim življenjem, slabše ocenjujejo svoje zdravje, poleg tega pa imajo slabše duševno zdravje in več psihosomatskih simptomov. Mladostniki, ki slabše ocenjujejo svoje fizično in duševno zdravje, so večinoma tudi učno manj uspešni in brez prijateljev, še opozarja Jeriček Klanščkova.

Kot med drugim kažejo rezultati raziskave, kar 91 odstotkov tistih, ki so zadovoljni s svojim življenjem, ocenjuje, da gre njihovim družinam denarno nadpovprečno. Med zadovoljnimi je tako najmanj tistih, ki ocenjujejo svoje blagostanje za podpovprečno.

"Že pri mladostnikih prisotne neenakosti v zdravju" "To kaže, da so že pri mladostnikih prisotne neenakosti v zdravju, ki jih ugotavljamo pri odraslih," pojasnjuje Jeriček Klanščkova. Kot so še sporočili z inštituta, skupaj z ministrstvom za zdravje opozarjajo na neenakosti v zdravju mladostnikov ter si prizadevajo za sodelovanje in vključevanje tudi drugih sektorjev, kot je npr. šolstvo.

Ne spreglejte