SiolNET. Novice Slovenija
7,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski evroposlanci se kljub Golobovim napovedim čudijo Avstrijcem

7,12

termometer

ograja |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je napovedal umik ograje na meji s Hrvaško, ki jo je v času migrantskega vala leta 2016 postavila vlada Mira Cerarja. Evropski poslanci Irena Joveva (LMŠ), Klemen Grošelj (LMŠ), Ljudmila Novak (NSi), Franci Bogovič (SLS) in Milan Brglez (SD) kljub temu menijo, da je ponovna uvedba avstrijskega nadzora na meji s Slovenijo nesorazmeren in neupravičen ukrep.

                   Celotno pismo evroposlancev avstrijskim oblastem preberite tukaj.

"Republika Slovenija več kot ustrezno naslavlja izzive na področju nezakonitih migracij, morebitnih terorističnih groženj in trgovine z ljudmi. Delujoči schengen ne predstavlja nikakršne grožnje Republiki Avstriji, medtem ko nadzor na mejah močno omejuje svobodo gibanja. Novih groženj, ki bi upravičevale ponovno uporabo obdobja iz navedenega 25. člena, ni. Poleg tega številna podaljšanja nadzorov na notranjih mejah od leta 2015 po našem mnenju niso bila dovolj utemeljena, prav tako niso bila skladna s pravili, ki se nanašajo na njihovo podaljšanje, nujnost ali sorazmernost," so zapisali v pismu, ki so ga poslali kanclerju Karlu Nehammerju, avstrijskemu notranjemu ministru Gerhardu Karnerju in evropski komisarki za notranje zadeve Ylvi Johansson.

Ivo Boscarol Pipistrel Posel danes Boscarol o načrtih Goloba, Mesca in Fajonove: To je kraja premoženja vseh Slovencev

"Pozivamo vlado Republike Avstrije, da vnovič premisli o svoji nameri glede ponovnega podaljšanja nadzora na notranji meji EU. Obžalujemo, da se odločitve o uvajanju nadzora na notranjih mejah sprejemajo brez zadostnega upoštevanja skupnega evropskega interesa za ohranitev schengna in spoštovanja uveljavljenega schengenskega pravnega reda. Prav tako pozivamo Evropsko komisijo, da uveljavi pristojnost, ki ji jo podeljuje Zakonik, kot je zapisano tudi v sodbi Sodišča, in izda mnenje, če to zadeva nujnost ali sorazmernost načrtovane ponovne uvedbe nadzora na notranjih mejah," so še izpostavili in dodali:

"Vztrajamo tudi, da bi – če bi že bilo to potrebno – morali razmisliti o alternativnih ukrepih za nadzor na notranjih mejah, kot jih predlaga Evropska komisija v okviru posodobljenih pravil Zakonika o schengenskih mejah. V ta namen predlagamo, da raje vsi skupaj prispevamo k hitri uzakonitvi in implementaciji predlaganih sprememb, medtem pa iščemo rešitve v alternativnih ukrepih, ki bi bili usklajeni med državami članicami. Ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah ostaja in bi morala ostati ukrep v skrajni sili."

Tatjana Bobnar | Foto: STA Foto: STA Kaj je glede Tatjane Bobnar odločilo tožilstvo?
Z vprašanji, povezanimi z migracijami in varovanjem slovenskih meja, se bo očitno v naslednjem mandatu ukvarjala Tatjana Bobnar, ki je kandidatka za notranjo ministrico. 

Zoper njo naj bi sicer bila na tožilstvo vložena ovadba zaradi domnevno nezakonitega financiranja veteranskih organizacij v času njenega vodenja policije. "V navedeni zadevi je predkazenski postopek zoper več osumljencev končan s poročilom, državnotožilska odločitev še ni sprejeta," so nam sporočili iz specializiranega državnega tožilstva.

Robert Golob Novice Ekonomist Kovač o koalicijski pogodbi Goloba, Fajonove in Mesca: To je recept za katastrofo Bojan Kumer Novice Kako je Golobov ministrski kandidat po nenavadnem postopku prišel do poceni stanovanja #video Robert Golob Novice Lukšič o Golobu: Eno so predvolilne obljube, potem je trda realnost #video državni zbor Novice Poslanci izredno o višanju števila ministrstev, ne pa še o podreditvi RTVS

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin