Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2019,
20.11

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

prostovoljstvo

Sreda, 26. 6. 2019, 20.11

4 leta, 10 mesecev

Slovenki, ki bosta počitnice kot prostovoljki preživeli v Gambiji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Prostovoljstvo je lahko predvsem pri mladih odlična popotnica za življenje. S tem se nedvomno strinja tudi 60 mladih, ki bodo tri tedne letošnjega poletja preživeli v Gambiji.

Tam bodo z društvom Za otroke sveta tudi letos spoznavali način življenja tamkajšnjih prebivalcev. Društvo sicer v Gambiji deluje že vse od leta 2011. Pot v Gambijo bo letos ponesla tudi Gorenjki Špelo Alič in Urško Dolenc. Dneve bosta z otroki preživljali v centru, ki so ga letos zgradili slovenski študenti arhitekture. Prosti čas pa bosta izkoristili za raziskovanje okolice.

Špela in Urška sta dve izmed 60 prostovoljcev, ki bodo poletne počitnice preživeli v Gambiji. Za 22-letni študentki fakultete za socialno delo bo to odlična priložnost, da poglobita svoje znanje.

Delo z ljudmi jima ni tuje

Špelo Alič in Urško Dolenc | Foto: Planet TV Foto: Planet TV  "Sprejemati to raznolikost ljudi, da znaš vzpostaviti odnos s človekom, vidiš v njem pozitivno plat in ga oddaljiš od težav ter mu jih pomagaš reševati," je za Planet dejala Dolenčeva.

Delo z ljudmi jima ni tuje. Urška trenutno največ prostega časa posveča skavtom, kjer je že četrto leto voditeljica, Špela pa je učiteljica plesa in telovadbe, marsikomu poznana tudi z modnih brvi.

"Zdaj sem finalistka v izboru za mis Slovenije, tako da mi veliko časa vzame tudi to," je dodala Aličeva.

Tabor je brezplačen

Dekleti se bosta v Gambiji udeležili izobraževalnega tabora, ki so ga slovenski študentje arhitekture zgradili letos pozimi. Otrokom bosta pomagali na poti do izobrazbe, ki je tam težko dosegljiva.

 "V Gambiji je povprečna plača približno 30 evrov, povprečno šolanje enega otroka pa stane okrog 45 evrov. Oni imajo običajno več kot enega otroka, nekateri jih imajo tudi deset in preprosto ni denarja za vse, da bi se izobraževali," je pojasnila Urška Faal.

Prav zato je ta tabor brezplačen, otroci pa se bodo na njem lahko udeležili različnih izobraževalnih delavnic.

"Ustvarjalne delavnice, športne delavnice, tako da bodo otroci uživali. Da, šola in zabava skupaj," je dejala Dolenčeva.

Od leta 2011 potovalo že 500 prostovoljcev

Projekt Potuj kot prostovoljec v okviru društva Za otroke sveta sicer v Gambiji deluje že od leta 2011. V tem času je tja potovalo že 500 prostovoljcev. Tabor je marsikomu ustvaril drugačen pogled na svet.

"Da spoznaš, kako nekateri ljudje preprosto živijo, a jim nič ne manjka, mi imamo tukaj vsega preveč," je dejala Dolenčeva.

Dekleti pred potovanjem nimata čisto nič treme. Komaj čakata, da čez slab mesec pobližje spoznata njihovo kulturo.

Ne spreglejte