SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sloveniji po SFRJ več nepremičnin v Braziliji in Afriki

4

termometer

Pet držav naslednic nekdanje Jugoslavije si je na ponedeljkovem srečanju skupnega odbora za nasledstvo v Zagrebu razdelilo več nekdanjih jugoslovanskih diplomatskih poslopij.

Države so si to razdelile na podlagi pogodbe o vprašanjih nasledstva diplomatsko-konzularnega premoženja bivše skupne države.

Slovenija je nasledila več nepremičnin v Braziliji in Afriki Kot so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva, je Slovenija nasledila rezidenco bivše skupne države v Braziliji in stavbo nekdanjega jugoslovanskega generalnega konzulata v Sao Paolu ter veleposlaništvo bivše SFRJ v Rabatu v Maroku. V lasti slovenske države bo tudi veleposlaništvo in rezidenca bivše Jugoslavije v Dar es Salaamu v Tanzaniji ter rezidenca v Maliju.

Države naslednice so si sicer razdelile šest poslopij v Latinski Ameriki in na Karibih, pet v Severni Afriki ter 12 v afriški regiji južno od Sahare.

Prodali bodo tudi veleposlaništvo v Bonnu v Nemčiji Predstavniki skupnega odbora za nasledstvo diplomatsko-konzularnega premoženja so se tudi dogovorili, da bodo nadaljevali postopek skupne prodaje stavbe nekdanjega jugoslovanskega veleposlaništva v Bonnu v Nemčiji. Vse stroške kot tudi končni izkupiček od prodaje bodo medsebojno razdelili na podlagi dogovorjenega razmerja za vsako državo naslednico.

Kot so še sporočili z zunanjega ministrstva v Zagrebu, so udeleženci ponedeljkovega srečanja potrdili tudi zapisnike strokovne skupine za nasledstvo kulturnih dobrin bivše Jugoslavije s srečanj v Skopju oktobra lani in v Ljubljani januarja letos. Dodali so, da primopredaja kulturnih dobrin že poteka.

Naslednje srečanje skupnega odbora za nasledstvo bo v Skopju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin