Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
12.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 12.04

7 let, 12 mesecev

Slovenija v EU pojasnjuje svoja stališča o ERC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je Hrvaška pred dnevi članicam EU posredovala neuradni dokument, t. i. non-paper, je stališča o ERC članicam EU predstavilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Hrvaškega dokumenta Slovenija sicer uradno ni prejela. Medtem pa slovenska LDS in hrvaška HSLS pozivata obe državi, naj uredita odprta vprašanje med državama. Ljubljana je po navedbah virov non-paper preko svojih diplomatov posredovala državam članicam EU. V njem je v več točkah znova razložila svoja stališča glede ERC in pri tem posebej opozorila na dogovore, ki so bili v zvezi s tem doseženi na ravni EU. ERC v osnovi problem na relaciji Zagreb-Bruselj O slovenskem non-paperju je danes poročal časnik Delo, ki piše, da slovenska stran v njem podrobno navaja sporazum med Hrvaško, Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo iz leta 2004 ter opozarja, da je bil ta dogovor kasneje vključen v več dokumentov EU, med drugim še istega leta v sklepe Evropskega sveta. Izpostavljeno je tudi stališče, da je ERC v osnovi problem na relaciji Zagreb-Bruselj. Slovenija ima podporo EU V slovenskem non-paperju naj bi bilo tudi zapisano, da je hrvaški zakon o uveljavitvi ERC v nasprotju z interesi sosednjih držav in nekaterih drugih držav članic EU ter predvsem v nasprotju z več pomembnimi dokumenti EU, poleg tega pa je ravnanje Hrvaške tudi v nasprotju z dogovori o upoštevanju dobrososedskih odnosov. Slovenija tudi opozarja, da s slovenskim (in italijanskim) mnenjem v sporu glede ERC soglaša tudi EU, kar so med drugim decembra lani potrdili zunanji ministri EU, že večkrat pa tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn.

Rehn o ERC: Vse strani prosim, naj ne stopnjujejo napetosti

Problem hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu bi moral biti rešen v dobrososedskem duhu, zato vse vpletene strani prosim, naj ne stopnjujejo napetosti, temveč začnejo resno iskati politično rešitev, je danes v Bruslju pozval evropski komisar za širitev Olli Rehn.

Evropska komisija je pripravljena pomagati pri iskanju rešitve, sodeluje z vsemi stranmi in raziskuje različne možnosti za rešitev, vendar je za zdaj še prezgodaj govoriti o njih javno, je Rehn ponovil že znano stališče Evropske komisije.

Hrvaška naj problem reši hitro, skupaj z drugimi vpletenimi stranmi, še posebej Slovenijo in Italijo, v dobrososedskem duhu, je prav tako še enkrat ponovil poziv Bruslja Zagrebu, potem ko je Hrvaška že v začetku januarja dobila novo vlado.

LDS in HSLS za rešitve

LDS in Hrvaška socialno-liberalna stranka (HSLS) sta hrvaško in slovensko vlado pozvali, naj nemudoma nadaljujeta pogovore o odprtih vprašanjih, tako da bo prišlo do njihove rešitve v najkrajšem času in v obojestransko zadovoljstvo, je po srečanju s predsednico HSLS v Ljubljani povedala predsednica LDS Katarina Kresal.

"Trenja nikomur ne koristijo" Predsednica HSLS in podpredsednica hrvaške vlade Đurđa Adlešić je izrazila zadovoljstvo, da lahko obe liberalni stranki pošljeta pozitivno sporočilo hrvaški in slovenski vladi, da naj čim prej začneta dialog med dvema prijateljskima državama. Tako, da "damo doprinos k zmanjšanju trenj, ki nobeni državi ne koristijo. Pametni sosedi spore rešujejo z dialogom", je dejala predsednica HSLS.

Srečanje je bilo sicer po besedah Kresalove namenjeno nadaljnji krepitvi sodelovanja med strankama, z Adlešićevo pa sta se dotaknili tudi delovanja pravosodja, šolstva, visokega šolstva in znanosti v Sloveniji. Adlešićevo je tako zanimalo, kako je Slovenija uredila vprašanje boja proti korupciji, ki je eno izmed področjih, ki jih mora Hrvaška urediti v okviru pogajanj z Evropsko unijo. "Dogovorili smo se, da bomo na to temo še izmenjevali izkušnje in znanja," je povedal Kresalova in dodala, da so se dogovorili za sodelovanje tudi na drugih področjih, o katerih Hrvaška še ni začela pristopnih pogajanj, kot so antibirokratski programi.

"Odnosi se izboljšujejo" Po mnenju Adlešičeve se sicer odnosi med državama popravljajo. Sestala sta se predsednika obeh držav, medtem ko naj bi v soboto po njenih besedah ob robu varnostne konference v Münchnu prišlo tudi do srečanja zunanjih ministrov. Glede hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) pa je dejala, da ni na političnih strankah, da rešujejo vprašanje ERC, temveč da pozovejo vlade in strokovnjake, naj rešijo to vprašanje.

Ne spreglejte