Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2022,
18.53

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Natisni članek

Zveza prijateljev mladine Karitas Slovenija draginja

Četrtek, 11. 8. 2022, 18.53

1 leto, 8 mesecev

Slovenija in draginja: že danes izbirajo, ali položnice ali pa hrana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Samo denar je, se tolažimo ob nepričakovanih izdatkih. A če ga ni niti za najnujnejše, za hrano, plačilo položnic, postane njegovo pomanjkanje središče naših stisk. In teh je vse več ... Na centrih za socialno delo opažajo, da višje cene energentov poglabljajo finančne težave ljudi. Vse več je prošenj za poplačilo položnic in za pomoč pri nakupu kurjave. Pričakovati je mogoče, da se bo povpraševanje po izredni pomoči jeseni še bistveno povečalo.

"Že danes morajo številni izbirati, ali bodo plačali položnice ali bodo kupili hrano," je svoje izkušnje razložila Živa Logar iz Zveze prijateljev mladine. In kruta realnost: z nakupom hrane se manipulira lažje kot s položnicami. Neplačevanje teh te lahko pahne v še višje stroške, pravijo na Zvezi prijateljev in mladine. "Trenutno se na nas obračajo družine zaradi pomoči pri šolskih potrebščinah. Vsi se zelo bojijo že prihajajoče kurilne sezone," je dejala Logarjeva.

Trend je jasen

Poplačilo položnic je vse pogostejši razlog iskanja pomoči tudi na centrih za socialno delo. V posavskem opažajo, da je vlog za izredno denarno socialno pomoč približno 10 odstotkov več v primerjavi s preteklim letom.

"Trend je bil sicer opazen že pred epidemijo koronavirusa. Število prosilcev narašča ves čas in če upoštevamo še napovedano draginjo, lahko trdimo, da nas čaka naporno obdobje," je poudarila Logarjeva.

Tudi pri Karitasu opažajo podoben trend. "Potreba po pomoči je zagotovo večja. Več je tudi prošenj za pomoč pri plačilu položnic," je dejala Helena Zevnik Rozman iz Karitasa.

Ko zmanjka denarja celo za drva

Poletno obdobje sicer še ne kaže pravih težav, a na CSD Polje že zdaj opažajo povečano podajanje vlog za nakup kurjave. Uporabnike prihajajoča zima skrbi, saj jim z dosedanjo denarno pomočjo ne bodo uspelo plačati kurjave.

"Ravno ta populacija, ki je najbolj ranljiva, ki pač se ogreva na drva, na te energente, bo jeseni prav zagotovo pred velikim izzivom,"

Iskanje pomoči

V obeh omenjenih organizacijah se tako že pripravljajo na prihajajočo jesen, ki bo pravo stanje šele razkrila. "Poiskati pomoč ob pravem času pomeni, da se preprečuje poglabljanje stiske in da se tudi te težave hitreje in bolj temeljito rešijo," je vsem, ki razmišljajo o tem, da bi zaprosili za pomoč, svetovala Logarjeva. Zevnik Rozmanova pa je poudarila, da je včasih že pogovor dovolj.

Zato v primeru, da se znajdete v stiski, nikar ne oklevajte, skupaj smo močnejši in kot pravijo: vsemu bomo kos.

Ne spreglejte