Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor Afganistan Slovenska vojska

Četrtek, 23. 6. 2011, 15.13

8 let

Slovenija bo umaknila vojake iz Afganistana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je sprejela odločitev, da začne z zavezniki usklajevati umik slovenskih sil iz Afganistana, je po vladni seji sporočil premier Borut Pahor.

Do umika bo po besedah premiera prišlo kmalu, predvidoma po koncu "zdajšnje generacije" slovenske skupine za urjenje afganistanske vojske (OMLT), kar bi lahko pomenilo že letos oktobra. O nadaljnjih korakih bo odločil odbor za obrambo Odločitev o umiku vojakov bo po besedah premiera sedaj takoj romala v DZ na odbora za zunanjo politiko in obrambo, kjer želi vlada dobiti podporo. Za 6. julija je bila sicer že pred odločitvijo vlade predvidena skupna seja omenjenih odborov, posvečena Afganistanu. Pahor: Umik po koncu "zdajšnje generacije" "Vojaško se bomo iz Afganistana kmalu umaknili," je zatrdil premier. Kdaj bo do umika dejansko prišlo, je sicer po njegovih besedah stvar natančnejših odločitev obrambnega ministrstva in vojske ter posledičnih posvetov z njim. Predvidoma pa naj bi do tega prišlo, kot je zatrdil, po koncu "zdajšnje generacije" slovenske skupine za mentoriranje in povezave (OMLT), ki na zahodu Afganistana uri bataljon afganistanske vojske.

V Afganistanu ostajamo s civilisti Pahor je še poudaril, da želi vlada za umik vojakov, do česar bo prišlo v dogovoru z zavezniki, dobiti tudi podporo in razumevanje poslancev in javnosti. Slovenija pa bo po njegovih besedah skoraj zanesljivo ostala v Afganistanu s civilnimi strokovnjaki, ki bodo pomagali pri prenosu politične oblasti Afganistancem.

Pod Hindukušem je trenutno 89 slovenskih vojakov Prvi pripadniki Slovenske vojske so se operacije Isaf v Afganistanu udeležili marca 2004, v deželi pod Hindukušem pa je trenutno 89 slovenskih vojakov. Slovenija je lastno skupino za urjenje afganistanske vojske prevzela oktobra 2010. Vlada je decembra 2010 s prevzemom te misije sicer predvidela štiri polletne rotacije OMLT, s tem da bi po dveh rotacijah naredili temeljito analizo stanja.

Ne spreglejte