SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci smo v tem edinstveni na svetu #video

0,23

termometer

Kaj je tisto, zaradi česar smo Slovenci pionirji na področju čebelarstva, so preverjali v oddaji Dan. na Planet TV.

[video: 67368 / ]


Video: Planet TV

Izmed tisoč Slovencev so kar štirje čebelarji, kar je edinstven primer v svetu. Anton Janša je bil prvi čebelarski učitelj, imenovala ga je cesarica Marija Terezija. Bogato znanje bomo Slovenci prenašali naprej tudi z novoustanovljeno čebelarsko akademijo.

V Višnji gori bodo 18. maja, dva dneva pred uradnim svetovnim dnevom, zaznamovali prvi svetovni dan čebel. Z živo zgodbo o njej želijo obuditi starodavno dolenjsko mestece, sicer znano po polžu, ki letos praznuje 540. obletnico podelitve mestnih pravic.

Višnja gora, natančneje Grad Podsmreka, velja za rojstni kraj kranjske sivke. Zasluge zato ima baron Emil Rošic, ki je, kot je povedal Alojz Janežič, predsednik Čebelarskega društva Stična, "proučeval čebele in jih prodajal v sosednje dežele".

Da so čebele ključne za naš obstoj in da brez njih ni življenja, ste najbrž že slišali. Našo avtohtono čebelo, ki je druga najbolj razširjena vrsta na svetu, cenijo po vsem svetu.

V središču Višnje gore pod staro lipo v parku bodo krajnski čebeli postavili skulpturo, prenoviti pa nameravajo tudi poslopje stare šole. Z živo zgodbo o kranjski čebeli želijo v najmanjše dolenjsko mestece privabiti obiskovalce od blizu in daleč. Zato si je v vaš koledar vredno zapisati datum 18. maj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin