Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2011,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubica Jelušič

Torek, 8. 11. 2011, 13.24

8 let

Slapnik: Vlada naj odloči o umiku tajnosti z orožarskih dokumentov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanec Zares Tadej Slapnik poziva premiera, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja, da ukrepa zoper obrambno ministrico Ljubico Jelušič.

Tadej Slapnik je prepričan, da je ministrstvo v postopku odločanja o umiku tajnosti z orožarskih dokumentov kršilo pravila upravnega postopka. Boruta Pahorja tudi poziva, naj se zavzame, da o umiku tajnosti vlada odloči na naslednji seji.

"Manipulacije s strani poslancev SDS" Slapnik si želi, da bi bili državljani še pred državnozborskimi volitvami seznanjeni z orožarskimi dokumenti. Kot je pojasnil, je na začetku to poskušal doseči s poslanskimi pobudami, a z njimi ni uspel. Kasneje je bila v DZ vendarle sprejeta deklaracija, na podlagi katere bi nastal zakon, ki bi omogočil umik stopnje zaupnosti s teh dokumentov. Predlog zakona je bil nato vložen v parlamentarno proceduro, vendar pa so se takrat po Slapnikovih besedah začele "manipulacije" s strani poslancev SDS, ki so zavlekle sprejemanje zakona.

Pirc Musarjeva je odpravila sklep ministrstva Je pa poslanca Zares "pozitivno presenetila" odločba informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ki "odpravlja ukrep ministrstva za obrambo", ki je zavrnilo zahtevo Slapnika za umik zaupnosti s teh dokumentov. Informacijska pooblaščenka je namreč ugotovila, da je obrambno ministrstvo (Mors) Slapnikovo zahtevo preučevalo po zakonu o arhivskem gradivu in ne po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. S tem pa so bila kršena pravila upravnega postopka oz. zakon o upravnem postopku, je prepričan Slapnik.

Pahorja poziva k čim prejšnji odločitvi V odločbi so po njegovih besedah navedeni tudi roki za Mors in za vlado, v katerih naj bi ministrstvo pripravilo predlog za odločanje o umiku zaupnosti, vlada pa o tem odločila. Če se vlada in Mors držita skrajnih rokov, pa se po besedah Slapnika lahko zamudi 4. december, ko bodo v Sloveniji državnozborske volitve. Zato poziva Pahorja, da "zaradi ugotovljenih nepravilnosti" ukrepa zoper ministrico za obrambo Ljubico Jelušič in da se osebno zavzame, da o umiku zaupnosti vlada odloči na naslednji seji.

Dokumenti v zvezi s trgovino z orožjem med letoma 1991 in 1994 Gre sicer za dokumente v zvezi s trgovino z orožjem med letoma 1991 in 1994, ki jih je ministrstvo za obrambo posredovalo parlamentarnim preiskovalnim komisijam pod vodstvom Zorana Madona in Rudolfa Mogeta ter komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Po Slapnikovem mnenju dejstvo, da vlada opravlja le tekoče posle, ne bi smelo predstavljati ovire za odločanje o tem vprašanju, sploh glede na odločbo informacijske pooblaščenke.

Potrč: SD je v načelu za to, da imajo državljani možnost vpogleda v vse dokumente Glede odločbe informacijske pooblaščenke pa je podpredsednik SD Miran Potrč v izjavi za medije dejal, da je SD v načelu za to, da imajo državljani možnost vpogleda v vse dokumente: "Žal mi je, da se to že ni zgodilo. Najbrž bo pa to prispevalo tudi k razmeram v volilni kampanji, kar ni dobro."

"Prav je, da se orožarska afera enkrat in končno razčisti" Po Potrčevih besedah je prav, da se orožarska afera "enkrat in končno razčisti". Ob tem Potrč vendarle ne pričakuje, da bi ta tema postala prevladujoča tema volilne kampanje. Na novinarsko vprašanje, ali je naključje, da je odločba informacijske pooblaščenke prišla prav v tem času, pa je Potrč odgovoril, da "popolnih naključij najbrž ni".

Ne spreglejte