Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2011,
21.16

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska pomlad aktivni državljani

Torek, 5. 7. 2011, 21.16

1 leto, 10 mesecev

Skupina aktivnih državljanov s predlogi smernic za novo slovensko pomlad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skupina aktivnih državljanov, ki jo sestavljajo Matej Makarovič, Borut Rončević, Lovro Šturm, Andrej Umek in Matevž Tomšič, je predstavila smernice za stranke slovenske pomladi.

Verjamejo, da bi se stranke z njimi uspešno predstavile kot alternativa današnji oblasti, osredotočajo pa naj se predvsem na gospodarsko razvojna vprašanja in vključevanje.

"Jesenska opcija dokaj očitno svoje volivce razočarala" Kot je na novinarski konferenci izpostavil sociolog Matej Makarovič, je jesenska opcija "dokaj očitno svoje volivce razočarala". Alternativa po njegovih besedah obstaja že ves čas, in sicer so to stranke slovenske pomladi.

Skupina je predstavila vodila, ki bi jih slovenska pomlad morala upoštevati za zmago na naslednjih volitvah. Po njihovi oceni je ključno zagotavljanje gospodarske rasti, blaginje, delovnih mest in temeljne socialne ter zdravstvene varnosti. Stranke se morajo izogniti kulturnemu boju in razčiščevanju (pol)pretekle zgodovine. Njihove volilne obljube naj bodo "jasne, konkretne in uresničljive". Kot je še zapisano na spletnem blogu skupine, je treba "graditi na sodelovanju, vključevanju, kompetenci in ustvarjalnosti. Na lažne obtožbe je potrebno takoj in argumentirano odgovarjati, zmago pa je možno doseči le skupaj".

Ob tem je bivši pravosodni minister Lovro Šturm zavrnil "prenagljene oznake", da se Slovenija nahaja v obdobju izrazitega kapitalizma, saj smo po njegovem "v obdobju intervencionističnega upravljanja z omrežjem, ki deluje vzporedno državnim institucijam". Slovenija je umetno ohranjala gospodarske simbolne relikte prejšnjega sistema in hkrati omogočala, da si je "omrežje zmikavtov in kleptokratov" prisvajalo družbeno premoženje.

"Pomladne stranke naj poskrbijo za produktivna delovna mesta" Nekdanji minister za znanost in tehnologijo Andrej Umek je dodal, da morajo biti osnovni moto pomladnih strank produktivna delovna mesta, ki bodo prispevala k rasti BDP in zvišala dodano vrednost na zaposlenega.

"Vlada levega trojčka je na oblast prišla z obljubo nove politike," je dejal sociolog Matevž Tomšič. Sicer je do sprememb res prišlo, a ne pozitivnih. Na področju pravne države je izpostavil dvojna merila. "Male podjetnike se takoj prime, če ne morejo izplačati svojih zaposlenih, tako imenovane tajkune pa se ščiti."

Po mnenju direktorja Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto Boruta Rončevića pa je Slovenija trenutno "družba z odtujeno oblastjo, ki se boji svojih državljanov".

O pozitivni tradiciji pomladnih strank Samemu sporočilu se sicer aktivno pridružuje tudi nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek. Tako skupina šestih poudarja, da ne želi "nadomeščati vloge, ki jo morajo igrati politične stranke, temveč jim le sporočiti določene stvari". Ob tem je Makarovič pojasnil, da je slovenska pomlad "nova v smislu nadaljevanja pozitivnih tradicij" pomladnih strank in hkrati neponavljanja starih napak "s prilagajanjem novim razmeram in izzivom".

Ne spreglejte