Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
28. 4. 2017,
7.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

Natisni članek

vreme ceste ceste dež padavine poplave

Petek, 28. 4. 2017, 7.18

6 let, 7 mesecev

Zaradi nalivov zemeljski in skalni plazovi, zalivanje kleti ... #video

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15
zemeljski plaz | Foto STA

Foto: STA

Obilne padavine, ki so zajele državo, največ težav povročajo na Gorenjskem, kjer meteorna voda poplavalja kletne prostore. Sprožilo se je tudi več plazov, v Lučah je ponoči skalni plaz pot zaprl reševalnemu vozilu na nujni poti.

Fotografije vremenskih nevšečnosti nam lahko pošljete na naslov siolfoto@tsmedia.si.

Ponoči je obilno deževje zajelo vso Slovenijo. Od srede do včeraj zvečer je na širšem območju Julijskih Alp padlo od 60 do 300 litrov padavin na kvadratni meter, drugod od 20 do 60, na vzhodu pa do 20.

Največ padavin pa je po zadnjih podatkih agencije za okolje padlo na zahodu države, kjer je že do včeraj zvečer ponekod padlo več kot 200 litrov vode na kvadratni meter, na Bohinjskem in Bovškem celo od 200 do 450 litrov na kvadratni meter.

Previdno: zaradi nalivov slaba vidljivost na cestah

Zaradi močnih nalivov je na cestah zelo slaba vidljivost, vožnjo pa je treba prilagoditi tudi splzkim cestam. Na mokrem in spolzkem cestišču je zjutraj na Rudniku pri Ljubljani s ceste zapeljalo tovorno vozilo. Razmere na cestah je posnel naš novinar Jure Gregorčič.

Zalilo bohinjski Hotel Jezero

Obilne padavine so že ponoči povzoročale kar nekaj težav, s črpanjem meteorne vode pa imajo gasilci polne roke tudi danes čez dan. Največ dela imajo na severozahodu države, kjer je tudi padlo največ dežja. Med drugim je zalilo klet Hotela Jezero v Bohinju, ki ga je v začetku januarja močno prizadel požar.

Zaradi obilnih padavin obstaja tudi velika nevarnost zemeljskih plazov. Že ponoči je zemeljski plaz zaprl polovico lokalne ceste v Belih Vodah v občini Šoštanj, danes dopoldan pa se je plaz sprožil tudi na Cerkveni v Tržiču, ki je ogrozil stanovanjsko hišo.

Zemeljski plaz ogroža tudi stanovanjsko hišo v Črni na Koroškem, na dvorišče se jim je plaz usul tudi v Kamniku, plaz pa je zasul tudi cesto med Črno in Bistro na Koroškem ter na cesti v Kokri, poroča uprava za zaščito in reševanje. 

Skalni plaz je ponoči zaprl regionalno cesto Luče–Solčava. Nanj je naletelo reševalno vozilo, ki je bilo na interventni poti do obolele osebe, ki so ji morali nato pomagati solčavski gasilci. Ti so jo z gasilskim tovornim terenskim vozilom prepeljali do reševalnega vozila.

V sotesko pri Igli v naselju Podveža so na cesto padale posamezne skale premera več kot štiri metre, ki so povsem zaprle cesto. Na kraj so napotili pristojne službe, da bi odstranile skale. Zaradi nevarnosti ponovnih podorov je dostop do kraja plazu zelo nevaren.

Na Jesenicah je zaradi obilnih padavin hudournik ponoči ogrožal stanovanjski objekt. Gasilci so prekopali njegovo strugo in namestili protipoplavne vreče.

Na Jesenicah so težave povzročale tudi meteorne vode, ki so zalivale kleti. Kleti je poplavljalo tudi v Kamniku, Medvodah, Mariboru in Slovenj Gradcu.

Na Kredarici 85 centimetrov novozapadlega snega

Po podatkih agencije za okolje je snežilo le na Kredarici, kjer je v zadnjih 24 urah zapadlo 85 centimetrov snega. Skupna višina snežne odeje je zdaj na Kredarici 310 centimetrov.

Naraščanje in možnost razlivanja večjih rek

Zaradi obilnih padavin so ponekod močno narasle nekatere reke po državi, ki bodo danes predvidoma še naraščale, predvsem reke v Posočju, v porečjih Vipave, Savinje in Dravinje ter Sava v srednjem toku. Močneje bo narasla tudi Sava v spodnjem toku, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Narasla Sava ogroža stanovanjsko hišo v Gobovcih v občini Naklo ter objekt v Litiji, poroča uprava za zaščito in reševanje. vreme, poplave, reke | Foto: Arso Foto: Arso

Padavine bodo do popoldneva večinoma ponehale

Padavine bodo čez dan postopno ponehale po vsej državi, delno se bo zjasnilo, na severozahodu pa bo ostalo bolj oblačno. Predvsem na zahodu se bodo občasno še pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Čez dan bo spet zapihal jugozahodnik.

Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 10, drugod od 12 do 18 stopinj Celzija.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zjutraj ponekod še pretežno oblačno, v nekaterih nižinah megleno. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale krajevne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod drugod pa šibak severovzhodnik.

Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 9, v Zgornjesavski dolini okoli 0, najvišje dnevne od 12 do 16, na Primorskem do okoli 18 stopinj Celzija.

Za konec tedna in prvomajske praznike se nam obeta suho, sončno in razmeroma toplo vreme. V soboto lahko pričakujemo temperature od 12 do 16 stopinj Celzija, na Primorskem okoli 18, v naslednjih dneh pa bodo temperature bližje 20 stopinjam Celzija.

Obilnejših padavin ni pričakovati. "V nedeljo bo suho in sončno vreme, prav tako v ponedeljek dopoldne. V ponedeljek se bo čez dan od zahoda oblačnost počasi povečala, zvečer bo ponekod na zahodu začelo rahlo deževati. Največ dežja bo v noči na torek, a ne bo šlo za veliko količino. Do torkovega jutra bodo padavine v glavnem ponehale, v torek čez dan bo pretežno oblačno. Tu in tam bo še malo dežja," je za STA povedal vremenoslovec Andrej Velkavrh.

 

Češko so presenetile nepričakovane snežne padavine, ki so povzročile prometni kaos. Za številne ceste na jugu države velja popolna prepoved vožnje, je sporočila češka policija. Gasilci so morali zaradi podrtih dreves posredovati več kot 100-krat, brez električne energije je ostalo več kot 10.000 čeških gospodinjstev in obratov. STA
Ne spreglejte