Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2013,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZSSS

Sreda, 23. 10. 2013, 15.09

8 let

Sindikati opozarjajo: Brezposelnim spet višji (zdravstveni) prispevki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Logika, ki vidi zgolj proračunski primanjkljaj, ne pa ljudi, ne gre v pravo smer," meni Dušan Semolič. Sindikati so namreč neuspešno predlagali dopolnila k interventnemu zdravstvenemu zakonu.

Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo so na seji potrdili predlog zakona o zdravstvenem zavarovanju oziroma interventni zdravstveni zakon. Predvidoma končno usodo bo zakon dočakal na petkovi seji državnega zbora.

Odbor pa je sprejel dopolnili na predlog koalicijskih strank, in sicer:

Mesečni prispevek za tiste zavarovance, ki si ga plačujejo sami, se bo zvišal na 22,72 evra, ne pa na 31,81 evra, kot je bilo najprej predlagano. Skupni letni učinek tako znese 6,37 milijona evrov, medtem ko je bilo predvideno, da bo na ta račun v zdravstveno blagajno priteklo 13,13 milijona evrov.

Dobički zdravstvenih zavarovalnic do 30. junija 2014 z naslova vplačil dodatnega zavarovanja se v celoti namenijo za izvajanje dopolnilnega zavarovanja.

Dodatno je odbor soglasno sprejel še sklep, s katerim ministrstvo za zdravje, ki ga vodi minister Tomaž Gantar, pozivajo, naj do konca letošnjega leta pripravi osnutek novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, do konca marca 2014 pa naj predlog predloži v obravnavo v državni zbor.

Sindikati opozarjajo na brezposelne osebe V ZSSS so po besedah Lučke Böhm odboru za zdravstvo predložili dopolnila, ki pa niso bila upoštevana. Prvo se dotika brezposelnih in zvišanja vplačil za osnovno zdravstveno zavarovanje. Sindikati so predlagali, da se premija zviša na okoli 17 evrov, kar predstavlja izračun 20 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače, preračunane na mesec. Medtem ko je bilo na odboru sprejeto dopolnilo, ki premijo viša na 22,72 evra, kar je še vedno precej manj kot prvotnih 31,81 evra.

Böhmova sicer izraža zadovoljstvo, da je znesek vseeno nižji, vendar po njenih besedah osebe, ki so brezposelne in aktivno iščejo delo, še vedno - glede na dohodke - vplačujejo preveč v zdravstveno blagajno. Upoštevati je namreč treba še dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki predstavlja 28 evrov mesečno.

Goran Lukič ob tem poudarja, da so napovedi o brezposelnih za jesen črne, številka se lahko povzpne prek 120 tisoč registriranih brezposelnih oseb, ki niso zavarovane na nobeni drugi podlagi in bodo težko namenile – poleg preostalih vplačil – skoraj 60 evrov še za zdravstveno zavarovanje.

Dodaja, da sindikati pozdravljajo usmeritev, da se prispevki, ki jih vplačujejo različne kategorije, izenačijo, vendar zagovarjajo postopen prehod.

Kritično tudi do dobička zavarovalnic V širši javnosti se po mnenju sindikatov krepi nezadovoljstvo zaradi dobičkov izvajalcev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki naj bi jih bilo mogoče uporabiti za z zdravstvenim varstvom nepovezane namene. Zato opozarjajo na zamujeno priložnost, da bi vlada evropski komisiji pojasnila, da taka ureditev za Slovenijo ni primerna, saj sta obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji kot "siamska dvojčka" in ni mogoče izvajati obveznega zdravstvenega zavarovanja brez dopolnilnega. Tudi sicer v ZSSS predlagajo, da bi se obvezno in dopolnilo zavarovanje združila.

Odboru za zdravstvo pa so predlagali, da se rezerve iz dobička prenesejo na kapitalske rezerve, vendar dopolnilo ni bilo potrjeno.

Ne spreglejte