Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
14.46

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

stavka javni sektor sindikati

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 14.46

6 let, 3 mesece

Sindikati: Minister Koprivnikar je nekredibilen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Sindikati javnega sektorja iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, pred stavko v prihodnjem tednu vztrajajo pri enotnih pogajanjih z vlado. Kritični so do poteze vladne strani, ki se je ločeno sestala s sindikatom Sviz. Očitajo ji zavlačevanje, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pa vidijo kot nekredibilnega sogovornika.

Video: Planet TV

Kot je na današnji novinarski konferenci predstavil Počivavšek, je stavko za 24. januar doslej napovedalo 16 sindikatov, protestni shod, ki bo na dan stavke pred vladno stavbo, pa bo podprlo 22 sindikatov javnega sektorja iz dejavnosti državne uprave, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, kulture, okolja, obrambe, socialnega varstva, socialnega zavarovanja, pravosodja in poklicnega gasilstva.

Počivavšek: To so zgolj prazne besede

Od vlade zahtevajo ustrezno ovrednotenje dela v okviru enotnega plačnega sistema, upoštevajoč načelo enakega plačila za primerljivo delo, in odpravo preostalih varčevalnih ukrepov, ki so bili uveljavljeni v času krize.

Vlada po navedbah Počivavška ni pripravljena odpraviti neustreznega vrednotenja delovnih mest za zaposlene nad 26. plačnim razredom in se ni pripravljena pogajati o odpravi plačnih nesorazmerij, ki jih je povzročila s sklepanjem dogovorov in višanjem plač posameznim skupinam zaposlenih v javnem sektorju.

Trditve ministra za javno upravo Koprivnikarja, da si vlada prizadeva za ohranitev enotnega plačnega sistema, so tako zgolj prazne besede, saj so ravnanja vlade drugačna, je ocenil Počivavšek.

Dvomijo o oceni vlade

Sindikalisti dvomijo o verodostojnosti ocene vlade, ki je zahteve sindikatov ovrednotila na 991 milijonov evrov, saj da se te ocene vsak dan povečajo za nekaj sto milijonov evrov. O finančnih posledicah sindikalnih zahtev bodo lahko govorili šele tedaj, ko se bo vlada spustila v pogajanja, je poudaril Počivavšek.

Ne spreglejte