Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2014,
18.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Večer sindikat mediji novinarji

Sreda, 18. 6. 2014, 18.15

8 let

Sindikat novinarjev opozarja na nepreglednost postopka prodaje časnika Večer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sindikat novinarjev ministrstvo za kulturo in agencijo za varstvo konkurence poziva, naj preverita zakonitost prodaje časnika Večer ter posledice, ki bi jih ta lahko imela za medijski prostor.

Opozorili so tudi na nepreglednost postopka prodaje ter ceno, po kateri naj bi časnik prodali. Spletne Finance so namreč v ponedeljek s sklicevanjem na neuradne vire poročale, da naj bi družbo Salomon iz skupine Krater izbrali za kupca Večera, na Delu pa so sklenitev posla zanikali.

Zadnji postopki prodaje časnika Večer po mnenju sindikata kažejo na možnost, da bo medij končal v rokah lastnikov, ki so po njihovih besedah zasloveli zaradi odpuščanja novinarjev, nespoštovanja delovnopravne in medijske zakonodaje ter kot množični kršitelji pravic novinarjev.

Ustrahovanje javne radiotelevizije pred volitvami je nedopusten politični pritisk Nepreglednost postopka, skrita za interesi zasebnih lastnikov, odpira vrsto vprašanj o motivih za nakup Večera ter o ceni, po kateri bodo Večer prodali novemu lastniku, so v sindikatu zapisali v sporočilu za javnost. "Ta po doslej znanih ponudbah nikakor ne bo dosegla vrednosti, po kateri je Delo kupilo Večer, kar pomeni, da so znotraj istega posla ogroženi finančni temelji dveh največjih tiskanih medijev v državi," so opozorili.

Sindikat ministrstvo za kulturo ter agencijo za varstvo konkurence zato poziva k preverjanju zakonitosti prodaje Večera. Politične stranke in liste, ki bodo nastopile na predčasnih parlamentarnih volitvah, pa pozivajo, da se med predvolilno kampanjo odrečejo populističnim in neverodostojnim obljubam o varčevanju oziroma o prispevku k blaginji državljanov z ukrepi, kakršen je zniževanje RTV-prispevka. "Ustrahovanje javne radiotelevizije pred volitvami je nedopusten politični pritisk," so zapisali.

Ne spreglejte