Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
14.10

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 14.10

8 let, 2 meseca

Sindikat državnih organov za ukinitev delovnih sobot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko sindikat državnih organov zahteva ukinitev delovnih sobot, saj naj bi bile neracionalne in predrage, minister Virant zagotavlja njihov obstoj.

Minister za javno upravo Gregor Virant pa je ob tem dejal, da je stališče sindikata skregano z dejstvi. "Podatki kažejo, da je obisk na upravnih enotah ob sobotah visok, da se giblje med 2500 in 6000 strank, pri čemer je ta številka odvisna od okoliščin, kot so potek veljavnosti dokumentov in podobno. Uvedba delovnih sobot se je izkazala kot popolnoma utemeljena in nobenega dvoma ni, da bomo delovne sobote obdržali," je dejal minister Virant.

Državljani so bili s storitvami zadovoljni

Kot poudarjajo v republiškem odboru sindikata državnih organov, so od vsega začetka zavračali pristop ministrstva k uvajanju delovnih sobot brez resnih analiz, ampak zgolj na javnomnenjskih telefonskih anketah po naročilu ministrstva na vzorcu 3500 oseb. "To zavračanje je ROS podkrepil s 4200 podpisi zaposlenih, izraženimi dvomi številnih predstojnikov, kritiko dela stroke in dnevnim, tedenskim, mesečnim merjenjem zadovoljstva oz. nezadovoljstva strank, ki je sicer kazalo, da so bili državljani, občani v praksi v veliki večini zadovoljni s storitvami," je dejal sekretar ROS Drago Ščernjavič.

Virant: Število zaposlenih se bo prilagajalo številu strank Minister za javno upravo Gregor Virant pa na to pravi, da se število zaposlenih, ki delajo ob sobotah, prilagaja potrebam strank. "Torej, če bo strank nekoliko več, bo ob sobotah delalo nekaj več ljudi, če bo strank nekoliko manj, pa jih bo delalo nekoliko manj na upravnih enotah," še pravi. V prihodnjem letu, ko v poletnih mesecih pričakujejo množično menjavo osebnih izkaznic, pa minister za javno upravo predvideva velik naval občanov, zato resno razmišljajo o tem, da bi, vsaj v večjih mestih, bile upravne enote odprte vsako soboto.

"Stroški so zanemarljivi"

Na očitke sindikalistov, da se troši davkoplačevalski denar, je minister Virant odgovoril, da je ministrstvo predvidelo, da bo delovna sobota na upravno enoto na mesec stala okrog 300 evrov, vendar se je zdaj izkazalo, da je ta strošek v povprečju 190 evrov in glede na koristi, ki so jih naredili za državljane, je ta strošek po Virantovih besedah zanemarljiv.

V juliju parafirani kolektivni pogodbi za javni sektor je za sobote predvidel 10-odstotni dodatek na urno postavko, pravi Virant in dodaja, da se bo to začelo uporabljati, ko bo podpisana še panožna kolektivna pogodba za javno upravo. "Ponudba je na mizi, vse je odvisno od sindikatov, kdaj bodo podpisali," pravi minister Virant. Kar se njega tiče, jo lahko, kot je dejal, podpišejo že prihodnji teden.

Ne spreglejte