Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2017,
10.59

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

starševstvo otroci vzgoja

Nedelja, 10. 12. 2017, 10.59

6 let, 4 mesece

Si želite vzgojiti ubogljive ali kreativne otroke? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

To, kar bomo otrokom dali v otroštvu, bo imelo največji vpliv na njihovo vedenje in tudi na odločitve, ki ji bodo sprejemali pozneje v odrasli dobi.

Video: Planet TV

Številne raziskave so pokazale, da stari načini vzgoje, na primer avtoritarna, ki ji lahko rečemo tudi trda ali kaznovalna vzgoja, in sodobna permisivna vzgoja, za katero je značilno, da je preblaga in otroka postavlja v središče družine, niso več dovolj učinkoviti za naše otroke, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Iz enega ekstrema smo zanihali v drugega

Sebastjan Kristovič, profesor na univerzi Alma Mater Europaea, pravi: "Včasih je bila vzgoja precej represivna. Nič posebnega ni bilo, če jih je kdo dobil po zadnji plati, ampak težava je v tem, da smo iz tega enega ekstrema zanihali v drug ekstrem. Starši so postali v vzgoji, ki bi morala otroka opremiti za življenje, negotovi. Otroku v dobri veri dovolijo vse, s tem pa sebi in njemu nevede delajo škodo."

Trenerka pozitivnega starševstva Klara Bajec zagovarja pozitivno vzgojo. "Danes imamo veliko psiholoških bolezni, kot so pretiran stres, depresija, pretirana živčnost, slaba stopnja samospoštovanja, nasilje, slabi medsebojni odnosi, ki so posledica teh starih pristopov," poudarja.

Vzgoja po zdravi kmečki pameti

Kaj je prava pot? Vzgoja po zdravi kmečki pameti, odgovarja Sebastjan Kristovič. V zadnjih dvajsetih, petindvajsetih letih smo iz vzgoje naredili en sam verbalizem, pogovarjanje, debatiranje o vsaki stvari, ali bo otrok pojedel to zelenjavno juhico, ki jo je pripravila mama, ali ne. Ali bo šel v vrtec ali ne. Torej starši imajo pravico in ne samo pravico, ampak morajo od otrok tudi nekaj zahtevati.

Klara Bajec pa pravi: "Pozitivno starševstvo nas uči bolje razumeti vzroke slabega vedenja, da se bolj sprašujemo, katere so tiste nezadovoljene potrebe in potlačena čustva, ki povzročajo slabo vedenje pri otroku, in nas uči tudi meje postavljati, bolj učinkovito in uravnoteženo. Otroci potrebujejo odrasle, da jih usmerjajo, spodbujajo in jim postavljajo razumne omejitve, ki so ljubeče in odločne."

Pridnost ni glavni cilj

"Počasi poskušamo umakniti besedo priden, ker je pravzaprav zelo hecna beseda in zelo zakoreninjena v nas. V resnici pomeni, da je otrok priden, da je poslušen, ubogljiv, sledljiv, kar pa mogoče ni naš cilj, mi želimo, da so otroci sami svoji, da so kreativni, da se znajo izražati, vseeno pa morajo sprejemati določene norme, pravila, rutino, ki jo pač imamo. Ko otrok naredi nekaj dobrega, mu ne rečejo, da je priden, ampak pohvalijo njegovo dejanje," pa poudarja Jana Fleišer, direktorica vrtca Dobra teta.

Ne spreglejte