SiolNET. Novice Slovenija
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šestan: V soboto bomo deaktivirali načrt zaščite in reševanja

0,31

termometer

Srečko Šestan
Foto: STA

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan bo v soboto deaktiviral načrt zaščite in reševanja epidemije nalezljivih boleznih pri ljudeh. Skladno s tem bo civilna zaščita prenehala vse dejavnosti v zvezi z epidemijo novega koronavirusa.

Novice Tudi danes dve novi okužbi s koronavirusom #video

"Jutri ob 19. uri deaktiviramo načrt in končamo delo," je za STA potrdil Srečko Šestan in se je ob tem zahvalil tudi vsem pripadnikom civilne zaščite, ki so dva meseca in pol pomagali pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa, piše STA.

Koronakriza nekaj posebnega

"Prav vsem fantom in dekletom sem hvaležen za vse, kar so naredili. V več kot 75 dneh ni bilo nobene večje težave, ki je ne bi znali rešiti. Upam, da je naše delo s tem končano in da tovrstne pomoči ne bo treba več izvajati, a pripravljeni smo, če bo potrebno. Tukaj smo zato, da pomagamo," dodaja Šestan.

Srečko Šestan Foto: Matej Leskovšek

Kot pravi, je bila koronakriza tudi za civilno zaščito nekaj posebnega, nekaj, na kar niso bili pripravljeni. "Pripravljeni smo na marsikaj, a na tovrstno krizo res nismo bili. S tem preprosto nismo imeli izkušenj. A mislim, da smo se zadeve, sicer z manjšimi začetnimi težavami, lotili dobro. Zdaj imamo izkušnjo več, a upam, da je ne bomo potrebovali," je navedel.

Natančne analize opravljenih ur v civilni zaščiti še ni. Podatki bodo znani v naslednjih tednih, ko jih bodo zbrali regijski štabi. "Po naših podatkih, ki pa še niso povsem točni, smo imeli vsak dan aktiviranih v povprečju okoli tri tisoč pripadnikov. Med tednom nekaj več, ob koncih tedna nekaj manj in tudi v zadnjem obdobju je bilo dela nekaj manj. A če to pomnožimo z dvema mesecema in pol krize, lahko povem, da smo opravili več kot 200 tisoč delovnih dni. Nekateri so delali tudi več kot 12 ur na dan," je še povedal Šestan, poroča STA.

Vlada za pripadnike civilne zaščite predvideva dodatek

Na pripadnike civilne zaščite in vse ostale, ki so bili vpoklicani k opravljanju nalog za zajezitev epidemije, se je v tretjem protikoronskem zakonu spomnila tudi vlada. Zakon, ki ga na današnji izredni seji obravnava DZ, tudi zanje predvideva izplačilo dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije.

Dodatek v višini 30 evrov dnevno bo pripadnikom civilne zaščite pri plači izplačal delodajalec, sredstva pa se bodo zagotovila pri ministrstvu za obrambo oz. Upravi RS za zaščito in reševanje. Skupni strošek je ocenjen na 2,7 milijona evrov mesečno, še navaja STA.

onesnaženje zraka Novice Ne le Himalajo, koronavirus je očistil tudi Slovenijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin