Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2011,
20.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ivan Zidar Boštjan Penko

Četrtek, 16. 6. 2011, 20.02

8 let

Senat zavrnil zahtevo za preiskavo aretacije Zidarja in Penka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Senat okrožnega sodišča v Ljubljani je zavrnil zahtevo za preiskavo, ki sta jo zoper kriminaliste zaradi aretacije vložila Ivan Zidar in njegov odvetnik Boštjan Penko.

Penko je prepričan, da so jima kriminalisti nezakonito odvzeli prostost, zato se je že pritožil na višje sodišče.

"Sestajanje dveh oseb nima zakonskih znakov kaznivega dejanja"

"Odločitev sodišča je zelo nenavadna, glede na to, da je to isto sodišče že zavrnilo zahtevo za preiskavo, ki je bila vložena proti meni," je dejal Penko. Ob tem je dodal, da je sodišče "takrat jasno ugotovilo, da sestajanje dveh oseb nima zakonskih znakov kaznivega dejanja".

"Aretacija je bila nezakonita" Prepričan je, da je bila aretacija nezakonita, osebna preiskava neupravičena, vsi kriminalisti z vodjo sektorja za gospodarsko kriminaliteto in takratnim vodjem kriminalistične policije pa so zlorabili uradni položaj. Prav tako je prepričan, da so oba z Zidarjem tajno opazovali brez dovoljenja tožilca. Preiskovalni sodnik je sicer zapisal, da so imeli preiskovalci odredbo tudi za to.

Kriminalistična policija je zadovoljna z odločitvijo senata

"Istočasno pa je že bil sprejet sklep na državnem tožilstvu, da državni tožilec v tem delu policistov ni usmerjal", je še dodal Penko. V upravi kriminalistične policije pa so zadovoljni z odločitvijo senata, ki je po njihovem mnenju potrdil, da so delali strokovno in zakonito.

Kriminalistična policija je sicer konec junija 2008 Zidarju in Penku odvzela prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Penko naj bi se namreč v času, ko je opravljal funkcijo višjega državnega tožilca, večkrat sestal z Zidarjem, ki je bil osumljenec v zadevi Čista lopata.

Tožilki je očital zlorabo položaja

V zvezi z aretacijo je Penko na Okrožno sodišče v Ljubljani že v letu 2009 vložil zahtevo za preiskavo zoper uradne osebe zaradi kaznivih dejanj protipravnega odvzema prostosti, neupravičene osebne preiskave in zlorabe uradnega položaja.

Ljubljansko okrajno sodišče pa je tudi že zavrglo obtožni predlog, ki ga je zoper vodjo tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanko Žgajner vložil Penko. Penko je tožilki očital zlorabo položaja, ker je zahtevala preiskavo zaradi njegovega sestajanja z bodočo stranko v času, ko je bil še tožilec.

Ne spreglejte