Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
19.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Milan Zver volitve

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 19.49

8 let

SDS poziva EU, naj po rezultatu volitev v Sloveniji ukrepa (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci SDS v Evropskem parlamentu svoje poslanske kolege pozivajo, naj EU ukrepa zaradi kršenja človekovih pravic in nelegitimnosti nedeljskih volitev v Sloveniji.

Trije evropski poslanci iz vrst stranke SDS so evropske kolege ob začetku plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu danes opozorili na kršenje človekovih pravic in nelegitimnost nedeljskih volitev v Sloveniji. Zver je obenem opozoril na "volilni inženiring", pozvali pa so tudi k ukrepanju EU.

Milan Zver, Patricija Šulin in Romana Tomc – vsi trije člani SDS, ki je na evropski ravni del Evropske ljudske stranke (EPP) – so prišli do besede na prvi dan tokratnega plenarnega zasedanja v Strasbourgu.

Spregovorili so v okviru t. i. enominutnih govorov o zadevah političnega pomena. To je čas, namenjen evropskim poslancem, da spregovorijo o zadevah po svoji izbiri, medtem ko so sicer vezani na temo razprave. "Tak volilni inženiring je mogoč le v šibkih demokracijah" Prvi je nastopil Zver, ki je spomnil, da je v nedeljo zmagala stranka, ki je nastala pred 41 dnevi, potem ko je že leta 2011 na volitvah slavila stranka, ki je nastala 43 dni pred tem. "Tak volilni inženiring je mogoč le v šibkih demokracijah. Oba rezultata sta neposredna posledica sodne farse Patria, ki že šest let sovpada z volitvami v Sloveniji," je poudaril.

Ocenil je še, da nedeljske volitve predstavljajo vrh politizacije sodnega procesa, saj so vodjo opozicije Janeza Janšo zaprli tri tedne pred volitvami. Glede na vse dogajanje v zvezi z Janšo za te volitve po Zverovih besedah ni mogoče reči, da so "poštene, svobodne in legitimne".

"Če nam je kaj do demokracije in pravne države, bi morala na podlagi marca sprejetega okvira za zaščito pravne države ukrepati tudi EU," je še pozval. Temeljne svoboščine kršilo najmanj 1200 sodnikov Tudi Šulinova je poudarila, da je bil Janša po krivem obsojen, nato pa nadaljevala, da "žal takšnih kršitev temeljnih pravic ali sodnih zmot v Sloveniji ni malo".

Spomnila je na nedavno raziskavo nekdanjega ustavnega sodnika in profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Lovra Šturma, ki je pokazala, da je v obdobju od leta 2004 do lani človekove pravice in temeljne svoboščine kršilo najmanj 1200 sodnikov v 442 postopkih na slovenskih sodiščih.

"Zato sem zelo vesela, da je Evropska komisija marca letos sprejela nov okvir za zaščito pravne države v EU, in jo hkrati pozivam, da ga tudi čim prej uporabi, da bi se razmere v Sloveniji pri zaščiti človekovih pravic v sodnih postopkih izboljšale," je sklenila.

Tomčeva je podobno ocenila, da pravna država v Sloveniji ne deluje in da državljani ne zaupajo sodnemu sistemu. Evropska komisija po njenih besedah tej ugotovitvi "pritrjuje in ugotavlja, da slovensko pravosodje uživa eno najnižjih stopenj zaupanja, ko gre za neodvisnost".

Ne spreglejte