Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
23. 6. 2020,
15.20

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

132

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša proslava dan državnosti

Torek, 23. 6. 2020, 15.20

3 leta, 10 mesecev

Šarec: Z udeležbo na proslavi bi izkazoval legitimnost Janševi vladi

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

132

Državna proslava ob dnevu državnosti | Prvaka LMŠ Marjana Šarca ne bo na osrednjo državno proslavo ob dnevu državnosti. | Foto STA

Prvaka LMŠ Marjana Šarca ne bo na osrednjo državno proslavo ob dnevu državnosti.

Foto: STA

Potem ko se je predsednik vlade Janez Janša odzval na napovedan bojkot osrednje državne proslave ob dnevu državnosti, smo pri opozicijskih strankah želeli preveriti, ali se bodo njihovi predstavniki udeležili prireditve na predvečer državnega praznika. Prvaka LMŠ Marjana Šarca na proslavo zagotovo ne bo, prav tako ne predstavnikov Levice. Začasna predsednica SD Tanja Fajon se bo na drugi strani osrednje državne proslave udeležila, ne želi pa, da se ta dogodek zlorabi za politične interese vladajoče strukture.

Opozicijske stranke smo še vprašali, ali se bodo raje udeležili morebitne protiproslave, ki naj bi motila državno proslavo in kamor so z deljenjem letakov vabili na petkovem protestu. Iz največje opozicijske stranke LMŠ so sporočili, da je državni praznik mogoče obeležiti na različne načine in da je udeležba na proslavi ob dnevu državnosti le eden izmed njih.

Tomaž Ganta. Jelko Kacin.
Novice Kacin se je v zadnjih mesecih veliko naučil o zdravstvu. Čestitam! #video

Šarca ne bo na osrednjo državno proslavo ob dnevu državnosti

"Ob vseh zametkih izključevanja, ki smo jim priče tudi ob pripravi državne proslave, ter ob vseh ravnanjih te vlade, ki se je izkazala za ideološko, nepošteno, neoperativno in polno koruptivnih praks, vlado, ki razdvaja, združuje zagotovo ne, ter posega v neodvisne institucije in obračunava z mediji, se sprašujemo, kdaj jo bo postalo vsaj malo sram nadaljevati prakse, ki rušijo temelje demokracije. Dan državnosti je primeren dan za samoizpraševanje, kdo ima dejansko rad to državo," so poudarili v LMŠ.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je sicer že pred tem prek Twitter sporočil, da ga na osrednjo državno proslavo zagotovo ne bo. "Menim, da bi s svojo prisotnostjo na jutrišnji državni proslavi izkazoval legitimnost sedanji vladi in njenim ravnanjem ter molku predsednika republike. Tako sem se odločil, ker je to najmanj, kar lahko storim v poklon vsem, ki ne molčijo in se borijo za demokracijo," je zapisal predsednik LMŠ. Po poročanju STA se bo sicer Šarec proslave ob državnem prazniku udeležil v četrtek v Kamniku.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Janša: Pozivanje na antiproslavo je nedostojno in zavržno

SAB: Večina naših poslancev se bo udeležila proslave

V stranki SAB medtem zatrjujejo, da se bo večina njihovih poslancev udeležila slavnostne seje državnega zbora in osrednje državne proslave na Kongresnem trgu: "Ne glede na dejstvo, da smo opozicijska stranka in ne podpiramo vlade Janeza Janše, ocenjujemo, da bi nas tako pomemben praznik, kot je dan državnosti, in letos že 29. obletnica osamosvojitve, moral združiti, ne razdvajati."

Ob tem v SAB spomnijo, da praznik obeležuje spomin, ko je slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejela temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti, zato udeležba na državni proslavi ne bi smela biti pod vprašajem. "Niti ne sredstvo za spodbujanje razdora med ljudmi," so sporočili iz stranke, ki jo vodi Alenka Bratušek.

Jelko Kacin
Novice "Če bo število okuženih stalno naraščalo, bomo svetovali različne ukrepe" #video

Fajonova se bo udeležila osrednje državne proslave

Predsedujoča SD Tanja Fajon pa je v pismu predsednika republike Boruta Pahorja in premierja Janeza Janšo pozvala, "da z vključitvijo vseh, še posebej vseh veteranskih organizacij, predvsem pa z iskrenim obžalovanjem globokega družbenega razdora in razlogov zanj", omogočita, da Slovenija nastanek samostojne države praznuje enotna in povezana. Dodala je, da bi se morali prav v teh dneh spominjati, da je samostojno Slovenijo izborila demokracija, ki vedno zahteva spoštovanje in sobivanje različnosti.

Po njenih besedah je enotnost ob spominjanju na prelomne dogodke v zgodovini naše države odgovornost vseh, a sta za to najbolj odgovorna predsednik republike in vlade: "Če bomo Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani, dan državnosti praznovali razdeljeno, je to v največji meri posledica ravnanj in odnosa najvišjih predstavnikov države in zdajšnje oblasti." Zapisala je še, da v teh trenutkih potrebujemo predvsem enotnost in izhodno strategijo iz pereče gospodarske in socialne krize ne pa izključevanja.

Začasna predsednica SD Tanja Fajon se bo udeležila osrednje državne proslave ob dnevu državnosti. | Foto: STA , Začasna predsednica SD Tanja Fajon se bo udeležila osrednje državne proslave ob dnevu državnosti. Foto: STA ,

V izjavi za medije je Fajonova med drugim poudarila, da so se v SD v preteklosti vedno udeleževali državnih proslav. "To je tudi moja namera, ne želim pa, da bo ta proslava zlorabljena za politične interese vladajoče strukture. Jaz sicer nameravam iti na to proslavo," je poudarila začasna predsednica SD.

Predstavniki Levice se medtem v sredo ne bodo udeležili ne državne proslave ob dnevu državnosti ne slavnostne seje državnega zbora. Predstavniki omenjene stranke bodo sicer prisotni na alternativni proslavi, ki bo dve uri pred državno proslavo na Prešernovem trgu v Ljubljani, poroča STA.

Janša: Pozivanje na protiproslavo je nedostojno in zavržno

V Sloveniji bomo v četrtek praznovali dan državnosti in 29. obletnico osamosvojitve. Premier Janša je v včerajšnjem pogovoru za Novo24TV opozoril, da je "pozivanje na protiproslavo ob dnevu državnosti nedostojno, zavržno in zunaj vsega, kar si predstavljamo pod besedami 'normalnost' in 'civilizacija'". "Upam, da si bodo organizatorji protiproslave do srede premislili," je dejal Janša.

Dodal je, da so na petkovih protestih razdelili na tisoče letakov za protiproslavo, ki naj bi motila državno proslavo. Alternativne proslave sicer ne obsoja v vsakem primeru. "Če bi tisti, ki ob petkih protestirajo proti vladi, naredili svojo proslavo, na svoj način, s svojim kulturnim programom in izrazjem, ki jim je blizu, ter pod skupnim simbolom slovenske zastave, potem kapo dol. Se ne strinjamo, ampak praznujemo skupaj, praznujemo to, kar je skupno," je še povedal Janša.

Ne spreglejte