Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2023,
13.56

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Slovenska vojska Kosovo Slovenija

Sreda, 11. 10. 2023, 13.56

6 mesecev, 2 tedna

Šarec: Slovenija bo povečala število vojakov na Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Marjan Šarec | Trenutno je na Kosovu 90 slovenskih vojakov, njihovo število nameravajo povečati na najmanj sto, je dejal obrambni minister Marjan Šarec. | Foto Bor Slana/STA

Trenutno je na Kosovu 90 slovenskih vojakov, njihovo število nameravajo povečati na najmanj sto, je dejal obrambni minister Marjan Šarec.

Foto: Bor Slana/STA

Slovenija po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca povečuje število vojakov v okviru Natove operacije na Kosovu Kfor. Tam je trenutno okoli 90 pripadnikov Slovenske vojske, njihovo število pa nameravajo povečati na najmanj sto.

Ministrstvo za obrambo (Mors) se je pod prejšnjim vodstvom odločilo za zmanjšanje vojakov v silah Kforja, ob prihodu ministra Šarca pa so se odločili, da število povečajo na najmanj sto, so za STA pojasnili na Morsu. Zgornja meja pripadnikov SV na Kosovu je določena s sklepom vlade in znaša do 370 vojakov.

Zahodni Balkan je prioriteta Slovenije 

Minister Šarec je danes ob prihodu na zasedanje obrambnih ministrov Nata v Bruslju v odgovoru na vprašanje, ali namerava Slovenija zaradi nedavne zaostritve razmer na Kosovu še povečati število vojakov v Kforju, dejal zgolj, da je usmeritev vlade krepitev prisotnosti, kar Slovenija tudi počne.

Povedal je še, da slovenski vojaki tam delujejo predvsem kot nekinetične oziroma mirovne sile. "Zagotovo je Zahodni Balkan prioriteta Slovenije in zato tudi povečujemo prisotnost tam," je dejal minister.

Razpravljali bodo tudi o nadaljnji podpori Ukrajini 

Obrambni ministri bodo o Natovi operaciji Kfor razpravljali v četrtek. Razpravo bo zaznamoval napad na kosovsko policijo v kraju Banjska na severu Kosova konec septembra, pri čemer je bil ubit en policist, v kasnejših spopadih pa še trije srbski napadalci. Članice Nata so ob tem izrazile zaskrbljenost, okrepile pa so tudi število svojih pripadnikov na Kosovu. Za to sta se odločila Združeno kraljestvo in Romunija.

Ministri za obrambo imajo na dnevnem redu zasedanja še nadaljnjo podporo Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo. Najprej so se sicer sestali v okviru kontaktne skupine za podporo Ukrajini pod vodstvom ZDA, znane tudi po imenu Ramstein, ki jo sestavlja okoli 50 držav. Ministre je na začetku nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Popoldne bo potekalo še prvo zasedanje Sveta Nato-Ukrajina v sestavi obrambnih ministrov.

Šarec je poudaril, da Slovenija Ukrajini pomaga že od začetka, tako s humanitarno kot tudi z vojaško pomočjo. Zagotovil je, da bo Kijevu pomagala tudi v prihodnje.

Robert Golob
Novice Golob na tretjem zasedanju EPS: Moramo biti previdni
Vrh EU - Zahodni Balkan. Albin Kurti
Novice Kurti obtožil Srbijo poskusa nezakonite priključitve severa Kosova
Aleksandar Vučić
Novice Vučić napovedal umik 3.500 vojakov: "Srbija ne želi vojne"
Kosovo
Novice Borrell pozval k umiku srbskih sil s kosovske meje
Ne spreglejte