Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2018,
13.31

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

6

Natisni članek

Sova Marjan Šarec vlada Rajko Kozmelj

Torek, 25. 9. 2018, 13.31

5 let, 6 mesecev

Šarec naj bi za direktorja Sove imenoval Rajka Kozmelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

6

Rajko Kozmelj | Rajko Kozmelj naj bi postal novi prvi mož Sove. | Foto STA

Rajko Kozmelj naj bi postal novi prvi mož Sove.

Foto: STA

Predsednik vlade Marjan Šarec naj bi za novega direktorja Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) imenoval Rajka Kozmelja. Kozmelj, ki je bil do zdaj zaposlen na notranjem ministrstvu, naj bi na čelu Sove zamenjal Zorana Klemenčiča, ta pa pravi, da ga o nameravani razrešitvi še niso obvestili.

Imenovanje novega direktorja Sove Rajka Kozmelja je po poročanju Dela presenečenje tudi za poznavalce, saj gre za ime, ki ni znano širši javnosti.

Kozmelj je namreč do zdaj opravljal funkcijo programskega direktorja Ženevskega centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami Ljubljana (DCAF), na predlog Evropske komisije je bil tudi predsednik iniciative Integrativnega upravljanja notranje varnosti na Zahodnem Balkanu (IISG).

V preteklosti je bil pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, zaposlen je bil na generalnem direktoratu za migracije in notranje zadeve EU. Kozmelj je bil tudi svetovalec za policijsko sodelovanje, terorizem in organizirani kriminal na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, še poroča Delo.

Kot je dejal Kozmelj za Radio Slovenija, bo njegova prva naloga "motivirati zaposlene, da opravijo svoj posel, da poskrbijo za varnost državljanov na način, kot je treba in kot znajo". Ob tem pa se bo seveda moral seznaniti s pravimi razlogi za takšno razpoloženje in za stavko. Verjame sicer, da ta na učinkovitost dela in na varnost nima vpliva, je pa kljub temu znak tega, da v organizaciji "nekaj ni dobro".

Klemenčiča o menjavi formalno še niso obvestili

Klemenčič je dejal, da Kozmelja sicer ne pozna osebno, pozna pa njegovo delo, a njegovega imenovanja ne želi komentirati. Na informacijo o tem, da ga bo vlada na četrtkovi seji očitno razrešila, pa je dejal le, da je to "pravica vsakokratnega predsednika vlade" in da je menjava prvega moža Sove pričakovana poteza vsake nove vlade.

Z novim premierjem Šarcem sta se, kot je dejal, v tem obdobju že srečala in se pogovarjala, a ga o nameravani menjavi formalno ni obvestil.

Klemenčiču sicer pogodba omogoča vrnitev na staro delovno mesto na inšpektoratu za obrambo. | Foto: STA , Klemenčiču sicer pogodba omogoča vrnitev na staro delovno mesto na inšpektoratu za obrambo. Foto: STA ,

Novi direktor Sove se bo moral spopasti s stavko

Ena od prvih nalog, s katerimi se bo moral spopasti novi direktor Sove, bo zagotovo stavka. Ta treja že vsaj od decembra lani, ni pa natančno znano, koliko zaposlenih v Sovi stavka.

Zaposleni na Sovi zahtevajo odpravo anomalij in primerljivost s plačami policistov, saj so nekatera primerljiva delovna mesta pri njih plačana slabše kot v policiji. Prav tako opozarjajo na kadrovsko podhranjenost na Sovi, saj ta izvira iz časa varčevalnih ukrepov, in zahtevajo povečanje kadrovskega načrta.

Klemenčič: Resna prenova bo morala zajeti vse strukture nacionalnovarnostnega sistema

Agencija sicer naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države, po zagotovilih Klemenčiča tudi med stavko izvaja nemoteno, v skladu z določili zakona o Sovi, v katerem je ustavno zagotovljena pravica delavcev do stavke omejena.

Bo pa novi direktor Sove verjetno moral tvorno sodelovati tudi pri napovedani posodobitvi nacionalnovarnostnega sistema. Tudi Klemenčič je pritrdil, da je nacionalnovarnostni sistem, kot druge podobne, treba vse skozi nadgrajevati.

"To so živi sistemi," je dejal in poudaril, da morajo biti zasnovani dovolj prilagodljivo, da se lahko vsaj nekaj časa tudi samopopravljajo. Ob tem poudarja, da bo morala kakršnakoli resna prenova zajeti vse strukture nacionalnovarnostnega sistema.

Ne spreglejte