SiolNET. Novice Slovenija
5,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Samohranilki z invalidnim otrokom grozi izguba strehe nad glavo #video

5,77

termometer

Helena Čampa je mati samohranilka z dvema otrokoma. En je invalid s hudo epilepsijo, ki ne hodi in ne govori, drugi je študent brez rednih dohodkov. Zdaj so se znašli v težkem položaju, grozi jim izguba strehe nad glavo. Helena 24 ur na dan skrbi za bolnega otroka, ki zaradi bolezni potrebuje stalno nego in skrb. Ostala je brez partnerjeve pomoči, ta pa jo je še dodatno izigral.

Zaradi osebnega stečaja nekdanjega partnerja mora mati samohranilka do 5. februarja zbrati 70 tisoč evrov, da bi obdržala hišo, v kateri živijo. To hišo sta z nekdanjim partnerjem pred leti kupila s stanovanjskim posojilom, ker je bila primerna za otroka s posebnimi potrebami.

Del hiše se prodaja na dražbi

Sama je lastnica četrtine, nekdanji partner pa treh četrtin hiše. In ravno njegov delež se prodaja na dražbi, Helena pa denarja za odkup nima. Vrednost hiše, v kateri živijo, je za Heleno višja od denarne, saj je prilagojena za otroka s posebnimi potrebami.

Invalidski voziček Novice Invalidske organizacije opozarjajo na nižanje sredstev

"Ne želim, da bi se komurkoli smilila. Želim le predstaviti, kakšna je situacija in da nikoli v življenju ne bi šla v to, če bi imela kakšno drugo rešitev," pripoveduje Helena. A druge rešitve zaradi 24-urne skrbi za najmlajšega sina nima. S 560 evri nadomestila za izgubljeno delo, 202 evroma dodatka za nego otroka s posebnimi potrebami in 94 evri otroškega dodatka mora odplačevati dvojno posojilo za hišo in skrbeti za dva sinova.

Njen sin ima po 50 epileptičnih napadov na dan

Pred sedemnajstimi leti je bilo popolnoma drugače. "Delala sem po 12 ur. Imela sem službo, imela sem svoj lokal, ki sem ga vodila. Bila sem daleč od tega, da bi lahko bila v takšni situaciji, kot sem zdaj," pravi Helena. Z rojstvom sina Nika, ki ne more ne govoriti ne hoditi in dnevno doživi tudi po 50 epileptičnih napadov, se je spremenilo vse. "Moje življenje se je pri mojih triintridesetih letih končalo. Takrat sem dobila njega. To vam lahko pove vse," pravi. Kmalu zatem je družino zapustil oče obeh otrok.

Nekdanji partner je za sabo pustil neodplačano posojilo

Za trenutek se je po tem vendarle pojavilo upanje. Ko je bil Nik star štiri leta, je spoznala nekdanjega partnerja. "Poznal je situacijo, poznal je otroka," pripoveduje. Skupaj so se preselili v hišo, kjer Helena z obema otrokoma živi še danes. Pred osmimi leti jih je zapustil in pustil neodplačano posojilo. Njemu bodo dolgovi z osebnim stečajem odpisani, njej ne grozi le izguba doma. Najmlajšemu sinu lahko selitev drugam ogrozi življenje. "Moraš se boriti, ne morem odnehati, nimam časa, da bi zdaj obupala in se ne bi borila naprej," sklene Helena.

Pomoč se zbira prek Prostovoljnega gasilskega društva Log, Loška cesta 18, 1358 Log pri Brezovici. Znesek lahko nakažete na transakcijski račun:

SI56 1914 6500 3639 398

Sklic: SI00 08012002

Namen plačila: HIŠA

E-oskrba Trendi Inovativna rešitev oskrbe na daljavo za starejše, invalide in kronične bolnike

 

Športnik invalid leta 2018 Sportal Športnika leta med invalidi sta Tanja Glušič in Darko Đurić

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 756
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin