SiolNET. Sportal Drugi športi
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
podelitev nagrad za športnike leta

Športnika leta med invalidi sta Tanja Glušič in Darko Đurić

0,18

termometer

Športnik invalid leta 2018
Tanja Glušič je najboljša športnica leta med invalidi, Foto: Vid Ponikvar

Najboljša športnika leta 2018 med invalidi sta plezalka Tanja Glušič in plavalec Darko Đurić. Na slavnostni prireditvi v Ljubljani je Zveza za šport invalidov Slovenije - paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) podelila še številne druge nagrade, za ekipo leta je priznanje namenila ekipi gluhih kegljačev.

Tanja Glušič Sportal Gluho-slepa plezalka, ki na svet gleda kot skozi slamico, tik pred zagovorom diplomske naloge

Glušičeva in Đurić sta kot športnika leta nasledila lanska nagrajenca, alpsko smučarko Anjo Drev in teniškega igralca Marina Kegla.

Za Đurića je nagrada za športnika leta druga po letu 2013, Glušičeva jo je prejela prvič. Glušičeva je bila tretja na svetovnem prvenstvu v Avstriji, Đurić pa je blestel na evropskem prvenstvu v plavanju z zlatom na 50 metrov prosto in bronom na 200 metrov prosto.

Gluhi kegljači Tomaž Klemen, Dragutin Draganjac, Aleš Peperko, Esad Hadžiagić in Robert Marolt so nagrado dobili za prvo mesto na evropskem prvenstvu.

Fotogalerija s podelitve športnika leta, foto Vid Ponikvar:

1 / 39
2 / 39
3 / 39
4 / 39
5 / 39
6 / 39
7 / 39
8 / 39
9 / 39
10 / 39
11 / 39
12 / 39
13 / 39
14 / 39
15 / 39
16 / 39
17 / 39
18 / 39
19 / 39
20 / 39
21 / 39
22 / 39
23 / 39
24 / 39
25 / 39
26 / 39
27 / 39
28 / 39
29 / 39
30 / 39
31 / 39
32 / 39
33 / 39
34 / 39
35 / 39
36 / 39
37 / 39
38 / 39
39 / 39
Darko Đurić sprejem 2018 Sportal Slovenski šampion z lastno himno, ki je hvaležen tudi svojim kritikom #foto #video

Priznanje za mladega športnika sta letos dobila dva slovenska tekmovalca, atletinja Iris Berganski in smučar Jernej Slivnik; atletinja je na mladinskem evropskem prvenstvu v Bolgariji osvojila tri medalje, smučar pa je bil udeleženec zadnjih zimskih paraolimpijskih iger v Pyeongchangu, kjer je končal na 12. mestu.

Športnica leta 2018 Tanja Glušič si je priznanje zaslužila z nastopi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, kjer si je priplezala tretje mesto. Đurić je leto končal z dvema medaljama na evropskem prvenstvu v paraplavanju. Na 50 m prosto je premagal vso evropsko konkurenco in osvojil zlato medaljo. V disciplini 200 m prosto pa si je priboril bron.

"To je čast, potrditev dobrega dela iz preteklosti. Biti najboljši med sebi enakimi nekaj pomeni, je pa motivacija za naprej. Dokazal sem, da sem spodoben dosegati vrhunske rezultate in takšne si želim tudi naprej," je dejal Đurić. "To je čast, potrditev dobrega dela iz preteklosti. Biti najboljši med sebi enakimi nekaj pomeni, je pa motivacija za naprej. Dokazal sem, da sem spodoben dosegati vrhunske rezultate in takšne si želim tudi naprej," je dejal Đurić. Foto: Vid Ponikvar

"Nagrada mi veliko pomeni, vesela sem, da sem postala najboljša športnica leta v Sloveniji. To sem si že dolgo želela. Nagrada bo pomenila, da bom v prihodnje še bolj trenirala, da bom skušala doseči še boljše dosežke. Tretje mesto na SP je doslej moj največji uspeh, današnja nagrada pa je tudi priznanje za vse delo, ki sem ga opravila," je nagrado pospremila Glušičeva.

"To je čast, potrditev dobrega dela iz preteklosti. Biti najboljši med sebi enakimi nekaj pomeni, je pa motivacija za naprej. Dokazal sem, da sem spodoben dosegati vrhunske rezultate in takšne si želim tudi naprej," je dejal najboljši slovenski plavalec in dodal: "V nekem trenutku potrebuješ spremembo, jaz sem odšel na Nizozemsko, kjer sem lahko treniral z vrhunsko ekipo. To mi je zelo koristilo, kar pa so pokazali tudi rezultati."

ZŠIS-POK najboljšim športnikom podeljuje tudi priznanja v obliki bronastih in srebrnih znakov, ki jih prejmejo uspešni udeleženci največji mednarodnih tekmovanj. Letos so bronaste znake dobili Đurić, plesalca Nastija Fijolič in Amir Alibabič, atletinja Iris Breganski, igralec biljarda Matej Brajkovič, strelec Franček Gorazd Tiršek, gluhi kegljači Klemen, Draganjac, Peperko, Hadžiagić in Marolt, igralci showdowna oziroma namiznega tenisa za slepe in slabovidne Peter Zidar, Miha Susman, Sanja Kos, Tanja Oranič, slepi in slabovidni kegljači Karmen Vogrič, Mitja Osolnik, Dario Vogrič, Jože Lampe, Franc Tomšič, Mirko Rus, Igor Žagar in Sašo Kajtna ter njihovi trenerji, srebrne pa plezalca Glušičeva in Gregor Selak, športni ribič Rudolf Centrih in šahist Aleksander Uršič ter njihovi trenerji.

Športnik leta Đurić pa je poleg glavne nagrade večera dobil še posebno priznanje za svetovni rekord v plavanju na 50 m delfin, ki je bil sicer dosežen že konec lanskega leta.

Športnik invalid leta 2018 Foto: Vid Ponikvar

"Moramo biti zadovoljni z letom 2018, naši športniki so bili evropski prvaki, dosegli smo svetovni rekord, to so nekako mejniki, ki so leto zaznamovali v športnem delu. Naša zveza je bila prireditelj doslej največjega športnega tekmovanja, svetovnega prvenstvena v namiznem tenisu s 53 državami udeleženkami. Veseli smo tudi, da smo pognali program Postani športnik, ki nagovarja invalide, da se posvetijo športni vadbi," pa je najpomembnejše mejnike iztekajočega se leta poudaril predsednik zveze Damijan Lazar. "Prepričan sem, da bomo v naslednjem letu opozarjali na paraolimpijske igre še bolj pogosto. Čakajo pa nas še zimske igre gluhih in igre specialne olimpijade, tako kot letos ne bo predaha," pa je leto 2019 napovedal prvi mož zveze za šport invalidov.

Preberite še:

Janja Garnbret tiskovka Sportal Nesporna kraljica športnega plezanja pokazala "zaslužek" s Tirolskega Darko Đurić sprejem 2018 Sportal Po hudem razočaranju in krizi do preobrata in novega poglavja brez pomoči bergle #intervju

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 487
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin