Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 6. 2020,
18.32

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

80

Natisni članek

dan državnosti Janez Janša Janez Janša Slovenija državni praznik

Sreda, 24. 6. 2020, 18.32

3 leta, 10 mesecev

Poslanica predsednika vlade ob dnevu državnosti

Janša: Stare zamere in sovraštvo so spet dobili svojo moč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

80

Janez Janša | Premier Janez Janša je med drugim poudaril, da je moč naroda, ki je enoten, neustavljiva. | Foto STA

Premier Janez Janša je med drugim poudaril, da je moč naroda, ki je enoten, neustavljiva.

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je v poslanici ob jutrišnjem državnem prazniku, dnevu državnosti, poudaril, da smo lahko prebivalci Slovenije ponosni na vse, kar smo v 29 letih dosegli kot nacija. "Dosegli smo veliko, smo pa tudi marsikatero priložnost zamudili. Tudi zato, ker smo dopustili, da so stare zamere, sovraštvo, cinična distanca in razdeljenost spet dobili svojo moč," je sporočil Janša. Ob tem je predsednik vlade med drugim poudaril, da je moč naroda, ki je enoten, neustavljiva.

"Letos bo minilo 30 let od srečanja koalicije Demos devetega in desetega novembra 1990 v Poljčah. Na njem je bila sprejeta zgodovinska odločitev o razpisu referenduma za samostojno Slovenijo," je poudaril predsednik vlade Janez Janša. Demosova odločitev v Poljčah je bila po njegovih besedah prava, odločna in odločilna, vendar pa ni bila samoumevna.

Tanja Fajon
Novice Fajonova proti Pahorju, predsednika republike v bran vzel Janša

Janša: Za Demosovo odločitev je bil potreben pogum

"Zanjo je bil potreben pogum. Sprejeta je bila v času, ko bi neka druga politika cincala in kalkulirala ter ponovno zapravila zgodovinsko priložnost slovenskega naroda. In vprašanje je kdaj, če sploh kdaj, bi se taka priložnost ponovila. Zato iskrena hvala vsem, ki so tistega novembrskega dne vse svoje dvome in strahove dali na stran ter odločili, kar je bilo prav in v danem trenutku tudi najbolj potrebno," je opomnil predsednik vlade.

Dan plebiscita, 23. december 1990, bo po besedah Janše za vedno zapisan v zgodovino naroda kot poseben dan: "Ob 93,2-odstotni udeležbi se nas je 95 odstotkov odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo. Narod je razumel izjemnost zgodovinskega trenutka in s tem dokazal svojo zrelost, modrost in pripravljenost, da postane svobodna suverena nacija. To je bil edini čas v zgodovini, ko si je sodbo resnično pisal sam." 

"Svobodo naroda smo morali že na začetku braniti z orožjem"

Pol leta pozneje je Slovenija po njegovih besedah postala samostojna in neodvisna država: "Poti nazaj ni bilo več, pot naprej v novo življenje pa je poskušala takoj preprečiti agresija JLA. Svobodo naroda smo morali že takoj na začetku zato braniti z orožjem. To so bili tedni, dnevi in ure v juniju in juliju 1991, ko je bilo vse na kocki. Samostojna in evropska prihodnost Slovencev, demokratična ureditev, naša vera in postave, blaginja in naša življenja."

"Dosegli smo veliko, smo pa tudi marsikatero priložnost zamudili. Tudi zato, ker smo dopustili, da so stare zamere, sovraštvo, cinična distanca in razdeljenost spet dobile svojo moč," je opomnil Janša. | Foto: STA , "Dosegli smo veliko, smo pa tudi marsikatero priložnost zamudili. Tudi zato, ker smo dopustili, da so stare zamere, sovraštvo, cinična distanca in razdeljenost spet dobile svojo moč," je opomnil Janša. Foto: STA ,

"To so bili dnevi, ko se je − maja 1990 razoroženi − narod znova postavil za svoje pravice, razglasil samostojno Slovenijo in se mogočno uprl agresiji JLA. V tistih dneh je nekaj odstotkov Slovencev, ki so ob množični podpori naroda prijeli za vsako razpoložljivo orožje in se skupaj s civilno obrambo zoperstavili peti tehnično najmočnejši vojski v Evropi, s svojim pogumom doseglo nemogoče in izpisalo končno dejanje prehoda slovenskega naroda v nacijo," je pojasnil premier.

zaščitna maska
Novice Zaščitne maske so spet obvezne #video

"Z vso hvaležnostjo negujemo spomin nanje"

Kot je poudaril Janša, je pogum Slovencev takrat občudoval ves svet: "Predstavniki najmočnejših držav na svetu, ki so še nekaj dni pred vojno trdili, da nas ne bodo nikoli priznali, so zaradi našega poguma spremenili svoje stališče. Kljub nasprotovanjem dejanski osamosvojitvi v delu leve politike je bil narod enoten. Enoten kot še nikoli prej in zelo pogumen. Enotnost naroda, pogum njegovega oboroženega dela, trdna politična volja vladne koalicije Demos pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika ter samoiniciativnost množice posameznih poveljnikov taktičnih enot TO in policije so skovali zmago v vojni za Slovenijo."

Vojna za Slovenijo je po njegovih besedah vsak dan odkrila na tisoče junakov v slovenskem narodu: "Če parafraziramo znano izjavo Winstona Churchilla po letalski bitki za Anglijo, lahko rečemo, da še nikoli v zgodovini slovenskega naroda tako veliko ljudi ni bilo dolžno tako velike hvaležnosti peščici svojih sonarodnjakov. Po zmagi so odšli na svoje domove. Država jih je velikokrat pozabila, domovina jih ne bo nikoli. Kajti to so bile svete ure, visoka pesem slovenskega naroda. Vstali smo in zaradi njihovega poguma tudi obstali. Žal so tudi v tej vojni bile žrtve. Hvaležni smo vsem, ki so zato, da se uresničijo sanje naroda, dali najdragocenejše – svoja življenja. Z vso hvaležnostjo negujemo spomin nanje."

"Dosegli smo veliko, smo pa tudi marsikatero priložnost zamudili"

Ko se ozremo nazaj na prehojeno pot, smo po besedah predsednika vlade lahko ponosni na vse, kar smo v 29 letih dosegli kot nacija: "Dosegli smo veliko, smo pa tudi marsikatero priložnost zamudili. Tudi zato, ker smo dopustili, da so stare zamere, sovraštvo, cinična distanca in razdeljenost spet dobili svojo moč. Ker je tisto, kar je dobro v vsakem človeku, molčalo, ko je slabo ponovno začelo svoj pohod in ustavljalo ustvarjalni zanos. Vendar nas preizkušnje, ki nam jih nalaga življenje, vedno znova učijo, da smo le povezani in enotni tudi močni. Da lahko le enotni napredujemo kot narod in družba ter premagamo še tako hudo preizkušnjo."

Zadnja izkušnja v vojni s koronavirusom je po Janševih besedah to potrdila: "Čeprav z razdeljeno politiko, kot v obdobju osamosvajanja, smo z enotnim narodom, ki je razumel, da je zdravje zgolj eno, nedeljivo in vsem enako dragoceno, prvo bitko z virusom dobili. Verjamem, da skupaj zmoremo z odgovornim ravnanjem premagati tudi vse naslednje izbruhe okužb. Ob tem izrekam vsem svojcem in prijateljem preminulih za koronavirusom iskreno sožalje in sočutje."

Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice V Kopru okuženi trije dijaki, v karanteni še 13 ljudi

"Da ne bi nikoli več rekli, da se ne da nič narediti"

"Želim si, da zaradi tega, ker se je naša skupna odločitev na plebiscitu uresničila v samostojni in neodvisni državi, ne bi nikoli več rekli, da ni mogoče nič narediti. Da ni mogoče nič spremeniti. Moč naroda, ki je enoten, je moč, ki je neustavljiva. Če je združena okrog plemenitega cilja, ji na poti do uresničitve pomaga vse stvarstvo. Želim si, da prav zaradi tega veličastnega dogajanja konec leta 1990 in v prvi polovici leta 1991, neprimerljivega z ničimer v naši dotedanji zgodovini, ne bi nikoli obupali," je poudaril premier.

"Želim si, da bi iz tega vrednotnega središča vedno črpali svojo moč in ustvarjalnost. Da bi v njem našli zatočišče v neurjih in počitek po preizkušnjah. Da bi ostali eno z njim in drug z drugim. Želim si, da bi ob našem največjem prazniku z vseh domov naši ljubi domovini v poklon ponosno plapolale slovenske zastave. Da bi v poletnih dneh, ki so pred nami, odkrivali njene doslej skrite lepote in spoznali, kako čarobna je. V glas zvonov rojena, dana od Boga. Nam ustvarjena. Vse najboljše, Slovenija! Iskrene čestitke ob dnevu državnosti," je v poslanici ob dnevu državnosti dodal Janša.

Ne spreglejte