SiolNET. Novice Slovenija
1,37

termometer

 • Messenger
 • Messenger

S smetišča pobirajo vredne stvari in jih prodajajo naprej #video

1,37

termometer

Hrvaški Romi so ubrali prav poseben način recikliranja, s katerim sebi polnijo žepe, v ormoškem zbirnem centru za odpadke pa povzročajo težave. Zaposleni na komunali so podali že več prijav policiji, a tudi kazni nepridipravov, kot kaže, niso odvrnile od početja.

Nepridipravi iz zbirnega centra odnašajo vse, kar lahko prodajo naprej. Predvsem belo tehniko in baker. Ludvik Hriberšek iz ormoške komunale je prepričan, da za vsem stojijo hrvaški Romi.

"Za Rome žal ograja ne obstaja. Se pravi, vsak dan je očitno, da se pojavijo prehodi skozi ograjo, potem to preprečijo z najrazličnejšimi stvarmi, ampak danes je tu, dva dni pozneje je tam," je za Planet TV razlagal Hriberšek.

Zaradi nestrokovne demontaže uhajajo nevarni hladilni plini

Vodja zbirnega centra Judita Jurkovič ob tem dodaja, da so priljubljeni tudi kompresorji na hladilnikih. Pri nestrokovni demontaži v okolje uhajajo nevarni hladilni plini. Po takšnem nočnem plenjenju pa na deponiji ostane pravo razdejanje.

Odpad Ormož Foto: Planet TV "To vse je bilo lepo zloženo, drug zraven drugega, ker nimamo velikega skladišča. Potem pa zjutraj prideš in je vse razmetano," je dejala Jurkovičeva.

Dodatni videonadzor ni rešitev, je prepričan Hriberšek, saj bi ga morali plačati občani.

"Vse je mogoče, vendar občana ne moremo obremeniti s tem," je prepričan Hriberšek. Za optimalno ceno pa nepridipravom ni tuje niti razbijanje katodnih cevi starih televizorjev za košček bakra. Brez sramu prekopavajo tudi zabojnike z odpadno elektronsko opremo.

"Odnašajo kable, potem iščejo kake vredne kovine, baker, medenino. Odnašajo tudi matične plošče iz računalnikov,"  je zaželene stvari naštevala Jurkovičeva.

"Imeli smo tudi primere na sodišču, vendar se postopki vlečejo"

Policisti so že obravnavali številne tovrstne kraje, a to prevozov odpadkov na Hrvaško in njihove preprodaje ni zaustavilo.

"Imeli smo tudi primere na sodišču, vendar so postopki dolgotrajni, se vlečejo. Mi pa se po svoje vsak dan spopadamo z vedno večjimi težavami," je bil razočaran Hriberšek.

Na Komunali Ormož so prepričani, da bi moral biti nadzor na meji ostrejši. Takšna čezmejna trgovina z odpadki je navsezadnje prepovedana.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Species / 11.07.2018. ob 08:44 +4 - 1

  Če nam preko državne meje vpadajo osebki, ki plenijo ponašem ozemlju, je potrebno poslati vojsko, ki naj ukrepa z orožjem. Ali pa se nehajmo pretvarjati, da smo država.

  +4 - 1
 • efranjo / 11.07.2018. ob 11:55 +2 - 1

  saj ni tako hudo. enkrat postaviti zasedo, oboroženo seveda, počakati in malo streljati. če slučajno koga zadenejo, tudi v redu. naslednji dan jih ne bo več, problem rešen.

  +2 - 1
 • mfd84jf / 11.07.2018. ob 21:56 +1 0

  Ne moreš verjet!!Ali je ta država kot brezzobi lev,ki ne more zaustaviti vpada romov iz tujine v Slovenijo??

  +1 0
delitve: 41
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin