Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 12. 2013,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 6. 12. 2013, 10.45

8 let

Ruski vlagatelji, odprite mošnje, nestrpno vas pričakujemo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Plinovod Južni tok in iskanje investitorjev, ki bi sodelovali pri privatizaciji slovenskih podjetij, bosta glavni temi obiska slovenske premierke prihodnji teden v Rusiji.

Predsednica vlade Alenka Bratušek bo na obisku v Moskvi v torek in sredo, programa njenega obiska pa na vladnem uradu za informiranje še ne razkrivajo. Za zdaj so potrdili le, da se bo sestala z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom. Ali jo bo sprejel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, kot rečeno, še ni znano.

Kako rešiti zaplet v zvezi z Južnim tokom? Po pričakovanjih bo ena od glavnih tem pogovorov naše premierke v Moskvi izvedba projekta plinovoda Južni tok. Kot je znano, Rusija nasprotuje evropski plinski direktivi, po kateri bi morala cevi svojega plinskega omrežja ponuditi tudi preostalim trgovcem s plinom, kar pa ni v skladu z interesi in poslovnim modelom ruskega državnega plinskega podjetja Gazprom.

Direktor za energetske trge pri Evropski komisiji (EK) Klaus Dieter Borchardt je pred dnevi v Evropskem parlamentu izjavil, da so vsi sporazumi o gradnji plinovoda Južni tok med Rusijo in peterico članic EU, med njimi tudi Slovenijo, v nasprotju z evropsko zakonodajo. Zato jih bo treba skleniti na novo ali pa se bodo morale te države pogodbam z Rusijo odpovedati, je še povedal Borchardt.

Slovenija ne razmišlja o odprtju novih pogajanj z Rusijo Kot so nam povedali na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, v pristojnost katerega spada projekt Južni tok, je Klaus Dieter Borchard na začetku oktobra predstavnike Gazproma in države članice seznanil z načelnim stališčem Evropske komisije, ki ga je predstavil v Evropskem parlamentu. Prejšnji mesec je Slovenija uradno odgovorila na stališče EK, vendar do danes uradnega odziva na poslan odgovor še ni prejela, zato tudi ne razmišlja o odprtju novih pogajanj z rusko stranjo. Slovenija pa glede tega pričakuje tudi bilateralni sestanek z Borchardtom, kjer bi razjasnili morebitne nejasnosti, so še povedali na ministrstvu.

"Verjamemo, da bo naš meddržavni sporazum skladen z zakonodajo EU ob pravilni in popolni uporabi tretjega energetskega svežnja v nacionalni zakonodaji, kar se bo dokončno zgodilo s sprejetjem energetskega zakona, ki je v parlamentarni proceduri," dodajajo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Slovenija večji investitor kot Rusija Po investicijski konferenci ob njenem nedavnem obisku v Parizu in Düsseldorfu bo v Moskvi Alenka Bratušek, ki jo bo spremljal finančni minister Uroš Čufer, tudi ruske vlagatelje pozvala, naj sodelujejo pri privatizaciji naših podjetij.

Ruskih naložb v Sloveniji je za okrog 47 milijonov evrov, med večjimi pa so v industriji jekla, zdraviliškem turizmu in bančništvu. V zadnjem času se ruske naložbe krepijo predvsem v turističnem gospodarstvu, z nakupi hotelov in zdravilišč. Prav pred dnevi je ruski investitor na javni dražbi kupil zdravilišče Rimske terme v stečaju. Na zanimanje ruskih investitorjev za vlaganje v turizem gotovo vpliva tudi dejstvo, da obisk ruskih gostov iz leta v leto raste: letos jih je Slovenijo obiskalo 11 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Na drugi strani Rusija zaseda 5. mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini. Te znašajo okrog 326 milijonov evrov. Največje slovenske naložbe v Rusiji so na področju kemijske industrije in farmacije, logistike in distribucije ter informacijske tehnologije.

Blagovna menjava med državama se še naprej krepi Sicer pa je Rusija po vrednosti blagovne menjave sedma najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. Blagovna menjava med državama je lani znašala več kot 1,3 milijarde evrov, od tega skoraj 10 odstotkov predstavlja slovenski izvoz. Rusija zaseda 6. mesto med državami, kamor Slovenija izvaža, in 13. mesto med državami, od koder Slovenija uvaža.

Obseg blagovne menjave med državama narašča tudi letos in je v osmih mesecih dosegel skoraj milijardo evrov, kar predstavlja več kot 17-odstotni porast glede na enako obdobje lani, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Glavnino slovenske menjave z Rusijo ustvarijo velika podjetja, ki so tu še iz časov nekdanje Sovjetske zveze, pravi Metod Dragonja, direktor predstavništva NLB v Moskvi in predsednik slovensko-ruskega poslovnega kluba. K večji aktivnosti na ruskem trgu zato poziva predvsem mala in srednja podjetja v Sloveniji.

Ne spreglejte