Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
16.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 16.45

8 let

Rupel: Nekateri so skušali to vlado malo spraviti ob živce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanji minister Dimitrij Rupel je v pogovoru za sobotni Večer menil, da novinarska peticija ni novinarska, ampak politična stvar.

"Nekateri so skušali to vladno ekipo malo spraviti ob živce; morda so jo skušali celo spraviti stran in poiskati drugo varianto. To je nekoliko nenavadno, predvsem zato, ker bo Slovenija prvič predsedovala EU in bi res potrebovala zbranost ter vse razpoložljive energije, da to nalogo zmore," je dejal. "Pomembno je, da ne naredimo kakšne večje napake" Minister je sicer prepričan, da je Slovenija nadpovprečno dobro pripravljena na predsedovanje. "Pomembno je, da pri tem uspemo, da ne naredimo kakšne večje napake," je dejal.

Glede Kosova je Rupel zatrdil, da v nobenem evropskem organu ni bilo razprave o njegovi delitvi. "Ne verjamem, da se bomo o delitvi pogovarjali; bolj verjamem, da se bomo pogovarjali o različnih variantah rešitve," je dejal. Bolj kot ruski ali ameriški je Kosovo evropski problem. EU mora prevzeti odgovornost, je dejal. "Še veliko bo dogovarjanja, na koncu pa bo treba zagotoviti še enotnost EU," je dodal. Vprašanje pa ni preprosto in tu se Slovenci ne smemo čustveno opredeljevati, je še menil.

Med Hrvaško in Slovenijo ne bo zidu" 21. decembra se bo schengenski mejni režim prestavil na južno mejo s Hrvaško. Schengenska meja pa ne pomeni, da bomo med Slovenijo in Hrvaško zgradili zid, to je neka zelo liberalna meja, je poudaril. Glede problema družin v Razkrižju in Sečovljah je minister dejal, da za zdaj rešitve ni. "S Hrvaško smo dogovorjeni, da ti posamezni primeri, te relativno majhne težave ne smejo skaliti odnosov med državama in da se jih lotevamo na sporazumen način." Vlada je odločena, da zaščiti interese vseh svojih državljanov, kjerkoli že so, je dodal.

"Verjamem, da se 1. januarja ne bo zgodilo nič"

V zvezi z načrtovano hrvaško razglasitvijo zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu tudi za članice EU je Rupel izrazil prepričanje, da se 1. januarja ne bo zgodilo nič. "Verjamem, da se bomo v zadnjih dneh decembra še zelo napeto pogovarjali, toda ne pričakujem nobenega zapleta v fizičnem smislu oziroma v življenju. Bomo pa imeli opravka z neko pravno situacijo in neko politično situacijo, kar bo treba rešiti."

"Türkova osamosvojitvena vloga je zdaj preteklost"

Z novim predsednikom republike Danilom Türkom, ki je priznan strokovnjak na področju mednarodnega prava, "smo sodelovali, tudi jaz osebno, recimo po letu 2000, ko je prenehal biti slovenski veleposlanik pri ZN". Drugo pa je moralno-politični problem iz časov osamosvajanja. "Ampak to je zdaj preteklost in o tem se najbrž nima smisla pogovarjati. Kolega Türk je tudi takrat užival določeno zaupanje nekaterih ljudi v Sloveniji, po drugi strani pa je on seveda še imel svoje zveze z jugoslovansko diplomacijo. Bog pomagaj, še marsikdo drug jih je imel!"

Ne spreglejte