Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 3. 2014,
16.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Romana Tomc vlada Alenka Bratušek SDS

Četrtek, 20. 3. 2014, 16.37

8 let

Romana Tomc: Vlada se bori za svoj obstanek ne glede na ceno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvo leto vlade Alenke Bratušek je po oceni SDS zaznamovalo dvigovanje davkov, zadolževanje in odsotnost reformnih ukrepov.

Resnega pristopa k reševanju krize ni, le gašenje požarov in pometanje težav pod preprogo, svari poslanka SDS Romana Tomc, ki meni, da se vlada bori za svoj obstanek ne glede na ceno za državljane. Vlada si kupuje socialni mir tako, da se ne spopade s težavami v javnem sektorju, je na novinarski konferenci ocenila Tomčeva.

Zavrnila je očitke, da je vlada Janeza Janše pustila slabo zapuščino Med drugim je zavrnila premierkine očitke, da je vlada Janeza Janše pustila slabo zapuščino. Ko je Bratuškova prevzela vlado, je imela namreč na mizi začetek konsolidacije javnih financ, delovnopravno reformo, pokojninsko reformo in zakon o Slovenskem državnem holdingu, na mizi je bil tudi zakon o Družbi za upravljanje terjatev bank, je pojasnila poslanka SDS.

Po njenem mnenju je imela vlada Alenke Bratušek v rokah vse instrumente, da vodi resno, kredibilno in razvojno naravnano ekonomsko politiko, a temu ni bilo tako. Stvari so šle po njenih ocenah v napačno smer, začete reforme so se začele ustavljati, vlada pa veliko premalo dela na racionalizaciji odhodkov državnega proračuna in nas po nepotrebnem dodatno zadolžuje.

"Še danes ni znano, kje in za kaj smo se novembra lani zadolžili" Tomčeva je spomnila, da še danes ni znano, kje in za kaj smo se novembra lani zadolžili. "Vsa ta enormna povečanja zadolžitve porabljamo za tekočo porabo in odplačilo obresti, ne pa za tisto, za kar bi morali, torej za prestrukturiranje, razvoj in vlaganje v podjetja s perspektivo," je opozorila in dodala, da je treba brezglavo zadolževanje ustaviti.

Sanacija bank je po njenem mnenju uspela le teoretično, v praksi še ni zaživela. Po dokapitalizaciji je denar ostal v bankah, podjetja so še vedno v krču in nimajo denarja za razvoj, je posvarila.

Proračun bo po mnenju SDS kmalu potreboval popravke Tomčeva je opozorila tudi na spremembe proračuna za leto 2014 in proračun za leto 2015. Vlada je predvidela milijardni primanjkljaj, a je po dveh mesecih po mnenju poslanke porabila že skoraj polovico. Proračun bo po mnenju SDS kmalu potreboval popravke.

Ena od ključnih postavk proračuna so tudi dohodki iz naslova nepremičninskega davka, je spomnila Tomčeva. Ta davek bo po njenem mnenju po žepih močno udaril prebivalce in podjetja, marsikatero podjetje bo moralo plačati petkrat ali desetkrat več davka.

Kot niti ne začeto zgodbo te vlade je označila privatizacijo, nenazadnje pa je opozorila na še vedno zelo slab položaj v gospodarstvu in med prebivalci. Imamo 130 tisoč brezposelnih, bolj kot to pa skrbi, da smo v zadnjih letih izgubili več kot 80 tisoč delovnih mest le v gospodarstvu, medtem ko smo pridelali okoli 2500 novih delovnih mest v javni upravi, je dejala.

Ne spreglejte