Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 10. 2014,
9.05

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Goričane dvorec

Sobota, 25. 10. 2014, 9.05

4 leta, 5 mesecev

Rodetov dvorec Goričane: ljubljanska nadškofija vložila tožbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadškofija Ljubljana je vložila novo tožbo zoper lastnika papirnice Goričane, ki je zanjo obnovila istoimenski dvorec.

Čeprav je pred meseci kazalo, da bosta Nadškofija Ljubljana in direktor papirnice Goričane Andraž Stegu mirno rešila spor o financiranju osem milijonov evrov vredne obnove dvorca Goričane, očitno ne bo tako, v Dnevniku pišeta Tomaž Modic in Ranka Ivelja.

Ljubljanska nadškofija je zadnji dan septembra vložila novo tožbo, s katero od Steguja zahteva plačilo 265 tisoč evrov.

Sporni dolg izpred desetih let Gre za sporni dolg, ki izvira iz posla izpred desetletja in ga omenjena dalj časa neuspešno razčiščujeta na sodišču. Takrat je namreč nadškofija pod vodstvom Franca Rodeta Steguju prepustila 11-odstotni sveženj delnic medvoške papirnice. Po navedbah Andraža Steguja v zameno za finančno pomoč pri prenovi dvorca.

Stegu je nato naložbo financiral sam, Rode se je moral odpovedati bivanju v dvorcu, poseben aneks v pogodbi mu je sicer zagotavljal dosmrtno bivanje v njem, papirnica pa je na nadškofijo naslovila zahtevo za vračilo vlaganj papirnice v dvorec, ki jo je nadškofija zavrnila.

Nadškofija v novi tožbi navaja, da tedanji ljubljanski nadškof Rode "nikoli ni imel namena skleniti pogodbe" s Stegujem, s katero bi mu odpisal oziroma odstopil terjatev od prodaje delnic, in da je tudi ni podpisal. Če pa bi jo, bi bila neveljavna, zatrjujejo, saj za to ni imel dovoljenja Svetega sedeža. Stegu navedbe zanika in kot dokaz sodišču prilaga pogodbo.

Nadškofija brez komentarja, Stegu meni, da čakajo na stečaj V Nadškofiji Ljubljana zadev, ki so predmet odprtih sodnih postopkov, ne komentirajo, na podlagi začasne odredbe pa je nadškofija do nadaljnjega vpisala plombo na Stegujevem lastništvu v papirnici. Na njem je že prej dobila zastavno pravico Abanka Vipa, še navajajo v Dnevniku.

Medtem kot eno izmed možnosti Andraž Stegu navaja, da morda na nadškofiji računajo na "to, da bodo Goričane končale v stečaju, sami pa se bodo polastili obnovljenega dvorca, ne da bi za to plačali en sam cent".

Ne spreglejte