SiolNET. Novice Slovenija
0,84

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ribiči bodo dobili 250 evrov za vsak meter barke #video

0,84

termometer

Slovenskim ribičem bo država odslej vsako leto izplačala odškodnino, ker zaradi arbitražnega spora s Hrvaško v Piranskem zalivu ne morejo normalno izvajati ribolova. Za vsak meter barke bodo dvakrat na leto dobili 250 evrov.

Slovenski ribič Silvo Radin, ki ima eno od najdaljših bark, meri 12 metrov, bo tako v enem letu dobil dve nakazili po tri tisoč evrov državne odškodnine.

Toda to je manj kot minimalna plača, so nad skromnim zneskom razočarani ribiči, ki že tako komaj preživijo. Ironija pa je, da je najboljši ulov prav v tistem delu zaliva, ki je z arbitražo postal slovenski, a si ga še vedno lastijo Hrvati.

Eden od piranskih ribičev Zlatko Novogradec si je v zadnjem obdobju zaradi slabega lova moral najti še dodano delo.

"Prisiljen sem si bil najti dodatno delo, ker od ribištva ni več mogoče preživeti," je v pogovoru za Planet TV dejal Novgradec.

Tako Radin kot tudi piranski ribič Matjaž Luzar priznavata, da bi bilo stanje boljše, če bi lahko lovila do arbitražne meje.

250 evrov za plovni meter barke

Arbitraža. Ribič. Ribolov. Foto: Planet TV Ker slovenski ribiči ne morejo loviti do arbitražne meje, jim bo država namenila 255 tisoč evrov kot nadomestilo za nastalo finančno škodo. Vsak ribič bo dobil 250 evrov na plovni meter barke.

Radin sicer hrvaškega pravila, da je meja na polovici Piranskega zaliva, ne upošteva. "Lovim do arbitražne meje," pravi Radin. Do danes je domov dobil že številne kazni, za okoli 75 tisoč evrov.

Plačati jih ne namerava in pričakuje, da jih niti država ne bo. "Če jih kdo plača, s tem priznamo mejo po polovici Piranskega zaliva," je dejal Radin.

Radin je eden izmed tistih, ki verjamejo, da se bo meja enkrat za vselej uredila - kot je to določila arbitraža. Manj optimistična pa sta piranska ribiča.

Za zdaj je interventni ribiški zakon, ki določa, da se ribičem izplača nadomestilo, sprejet za dve leti. Torej ga bodo ribiči lahko dobili vsega skupaj štirikrat, prvo bo izplačano konec septembra

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mfd84jf / 10.08.2018. ob 22:54 0 0

  Od česar pa bo država dala ribičem,od davkoplačevalskega denarja??SRAMOTA-pa že tako prekomerno obremenjuje gospodarstvo!!!Ribiči zakaj ste nasedli NEUMNI politiki in lovili prek sredinske črte-ne delajte več tega,za božjo voljo!!

  0 0
 • pesbanny / 11.08.2018. ob 13:50 0 0

  Ja globoka država pa je res zoprna stvar.Enim daje večini pa jemlje.Jaz plačam letno za privez v marini 340 € po metru pa še turistično takso 138 € letno

  0 0
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin