SiolNET. Novice Slovenija
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger
NIJZ pojasnjuje, v čem je težava pri serološkem testu

Rezultat serološkega testa ni dokaz o zaščiti pred okužbo z novim koronavirusom

0,21

termometer

Covid-19 raziskave
Foto: Reuters

Serološki test prisotnosti protiteles za koronavirus ni diagnostični test, zato ne gre za neposredni dokaz o zaščiti pred okužbo z novim koronavirusom. Pozitiven izvid serološkega testa le nakazuje, da je oseba bila s tem virusom v stiku, zato ga ne predlagajo kot odvezo za upoštevanje ukrepov, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

S serološkim testiranjem na okužbo z novim koronavirusom dokazujejo specifična protitelesa pri sumu na okužbo. Pri tem analizirajo vzorec krvi iz periferne vene, v kateri iščejo protitelesa razreda IgG.

"Če bi želeli meriti dejansko zaščito imunosti na koronavirus, bi morali pogledati specifična protitelesa, ki jih imenujemo nevtralizacijska protitelesa," so navedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Poleg tega lahko ima oseba kljub preboleli bolezni covid-19 izvid serološkega testa negativen, so še opozorili, poroča STA.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah Novice V četrtek odkrili 910 novih primerov okužb

Trenutno veljajo hitri ali PCR-testi

Trenutno veljavna dokazila o preboleli bolezni covid-19 sta tako pozitivni izvid PRC-testa ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta. Če je zdravnik pri obolelih diagnozo postavil brez testa samo na podlagi klinične slike in epidemiološke povezave (npr. bolezen v družini), pa lahko prebolelo okužbo dokazujejo s potrdilom zdravnika, je prejšnji teden pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Fortejeva za ustrezno rehabilitacijo bolnikov po bolezni covid-19

Potrebe rehabilitacije bolnikov po preboleli bolezni covid-19 še niso povsem definirane, saj to področje doslej ni imelo širšega posluha v zdravstveni politiki, je ob obisku URI Soča opozorila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Spomnila je, da je pomoč pri rehabilitaciji predvidena tudi v okviru osmega protikoronskega zakona.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin